Kazakça "Yunus Emre Şiirleri" kitabı ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Yayınlarının Tanıtım Toplantısı Almatı’da yapıldı

 

 

Yunus Emre’nin 100 şiiri ilk kez Türkçeden Kazakçaya çevrilerek kitap olarak basıldı. Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Müşaviri, şair Malik Otarbayev’in Türkçeden Kazakçaya çevirdiği 100 şiirin yer aldığı “Yunus Emre’nin şiirleri” kitabının tanıtımı Almatı Milli Müzesinde yapıldı.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Müşaviri, şair Malik Otarbayev’in Türkçeden Kazakçaya çevirdiği 100 şiirin yer aldığı “Yunus Emre’nin şiirleri” kitabının tanıtımı Almatı Milli Müzesinde yapıldı.

Tanıtım toplantısına, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Almatı Milli Kütüphanesi Müdürü Janat Seydumanov, Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Mustafa Özçelik ve şair Otarbayev’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Yunus Emre’nin çok az sayıda şiirinin geçmişte Rusçadan Kazakçaya çevrildiğini belirtti. Bir tarafta Yunus Emre şiirlerinin Türkçe orijinali, diğer tarafta Kazakça çevrisi olmak üzere şiirlerin karşılıklı sayfalarda basılmasının kitaba özellik kattığını dile getiren Yıldız, okuyucuların Yunus Emre’nin ifade ettiği Anadolu Türkçesiyle Kazak Türkçesi arasında ne kadar az fark olduğunu görebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Musa Yıldız, "Bu tür kitapların yayımlanması Kazaklar ve Anadolu Türkleri arasındaki ortak tarihi, birlik ve beraberlikle ilgili köklerini ortaya çıkarmak, kültürlerin etkileşimini sağlamak açısından önemlidir." dedi.

“Türkiye Türkçesindeki Yunus Emre, Mevlana gibi şair ve yazarlarımızın eserleri de Kazakçaya aktarılsın. Birbirimizi daha iyi tanıyalım, tarihte beraber olduğumuz gibi bugün de beraberlik, birlikle ilgili adımları nasıl atacağımıza karar verelim.” değerlendirmesinde bulunan Yıldız, aynı şekilde Kazakça eserlerin de Türkçeye çevrilmesini arzu ettiğini kaydetti.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesinin son 2 yılda 30’dan fazla kitap yayınladıklarını ve bu sayıyı daha da artıracaklarını işaret ederek, Kazak aydınlarının Türkiye’de tanınmasıyla ilgili de faaliyetler yaptıklarını sözlerine ekledi. Bu anlamda Şubat ayı içerisinde Ankara’da Mağcan Cumabay’ın doğumunun yüzüncü yılı vesilesiyle Türksoy ve Gazi Üniversitesi ile birlikte bir sempozyum düzenlediklerini ifade etti.


Haber Resimleri