İstiklal Marşı’nın Kabulünün 97. Yıldönümü Üniversitemiz Türkistan Yerleşkesinde kutlandı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Kütüphanesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Varlığımız Birliğimiz Değerlerimiz” etkinlikleri kapsamında,  12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 97. Yıldönümü münasebetiyle bir anma ve kutlama töreni düzenlendi.

Saygı duruşu ve ulusal marşların okunmasıyla başlayan tören, 12 Mart Pazartesi günü Türkistan Yerleşkesi Merkez Kütüphanenin Toplantı ve Konferans Salonunda tertip edildi.  Etkinliğe,  Rektör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eren, Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Toplu, Filoloji Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Nursaule Aytbaeva, Hazırlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Ahmet Güngör, Sanat Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Mahanbet, Mühendislik Fakültesi Dekanı Dr. Abdimukan Tölep ile Tıp Fakültesi Hastanesi Müdürlüğü, Gelişme ve Koordinasyon Daire Başkanlığı Disiplin ve Kültür İşleri Müdürlüğü’nün yanı sıra, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Mustafa Eren, “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” hakkında etkili ve kapsamlı bir konuşma yaptı. Eren konuşmasında özetle, İstiklal Marşı’nın milletin mücadelesine ait bilgilerden doğduğunu, milli duygularını Akif tarafından evrensel sanat eserine dönüştüğünü,  Türk milletinin kurtuluş mücadelesinin destanı olarak kabul edildiğini, İstiklal Marşı’nın Türk ve İslam medeniyetini tasvir ettiğini, milletin tarihi büyük mirasını ve geleceğin tüm değerlerini içerdiğini” ifade etti. Eren, “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın” diyerek konuşmasını, geçmişten günümüze, tüm şehitlerimize rahmet dileyerek tamamladı.

Tören kapsamında “ Mehmet Akif ve İstiklal Marşımız ” kısa belgeseli gösterime sunuldu. Programın koordinatörü ve sunuculuğunu yapan Filoloji Fakültesi Dil Okutmanı Kenan Semiz ise “Devlet ve Fikir Adamı Olarak Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın Yazılış Süreci” konulu bir konuşma yaptı. Semiz, Türk dünyasının bağımsızlık ve egemenlik belgesi olan ulusal marşlarının, sonsuza kadar söyleneceğini ve dinileceğini vurguladı.

Konuşma aralarında, Türk dünyasından on öğrenci, İstiklal Marşı’nın on kıtasını okudu. Öğrenci Konseyi’nin organizasyonu ile okunan Akif şiirleri ile etkinlik sona erdi.

Davetliler ve katılımcılar son olarak, Kütüphane’nin giriş katında yapılan, M. Akif’in eserleri, İstiklal Harbi ve Cumhuriyet’in kuruluşu ile ilgili kitap sergisini incelediler.


Haber Resimleri