3. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi başladı

 

Kazakistan’ın Almatı kentinde "Reel ve Finansal Sektöründe Jeopolitik Değişimleri Anlamak" konulu 3. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi başladı.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesinin Avrasya Araştırma Enstitüsütarafından düzenlenen "Reel ve Finansal Sektöründe Jeopolitik Değişimleri Anlamak" konulu 3. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi'nin onur konuğu Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar oldu.

Kongrenin açılışına Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Almatı Başkonsolosu Rıza Kaan Yılmaz, Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar’ın yanı sıra Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan’dan akademisyenler katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Musa Yıldız, Türk dünyasının ilk Nobel ödülü sahibi Sancar’ı Kazakistan’da ağırlamaktan onur duyduğunu dile getirerek kongrenin başarıyla geçmesini diledi. Musa Yıldız, konuşmasında küresel ve siyasi çatışmaların temelinde ekonomik ve finansal gelişmelerin yattığına dikkat çekti.

 

Prof. Dr. Aziz Sancar da konuşmasında kendisini kongreye davet edenlere teşekkür ederek ''Burası ata yurdu. Burayı çocukluğumdan beri hep merak ederdim, düşünürdüm, hakkında tarih kitapları okurdum. Bu yüzden buraya gelmek benim için onur verici, heyecan verici bir hadise olmuştur.'' diye konuştu.

Bin yıl önce bilimde önde olan Türk dünyasının sonrasında derin bir uykuya daldığına dikkati çeken Sancar, ''Çin de bizimle benzer süreçleri yaşadı ama şimdi toparlanıp bilimsel üretimde tekrar ilk sırayı alıyor. Biz ise gerideyiz. Neyi yanlış yaptığımızı oturup düşünmemiz lazım.” dedi.

Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen Üçüncü Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresine onur konuğu olarak katılan  Aziz Sancar, Türk dünyasının güç merkezi olabilmesinin tek koşulunun bilim üretmek olduğunu söyledi. Günümüzde Çin'in büyük bir atılım yaptığına dikkat çeken Aziz Sancar, bunun bilimsel çalışmalar sayesinde gerçekleştiğini belirtti.

Aziz Sancar bölgenin güncel gelişmelerle çok önemli bir konuma geldiğini, büyük çatışma ekseninin tam ortasındaki ülkelerin varlıklarını sürdürebilmelerinin ancak bilimsel çalışmalara ağırlık vermeleri ile mümkün olabileceğini söyledi.

 

Açılış konuşmalarının ardından Sancar’a Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 2016-2017 yıllarında ilan ettiği Hoca Ahmet Yesevi Yılı anısına Ahmet Yesevi Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından hazırlanan Divan-ı Hikmet kitabı takdim edildi.

9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Şimşek’in koordinatörlüğünde gerçekleşen kongrede Orta Asya ülkelerinde finansal gelişme ve iş döngüsü, bölge bankacılığı, merkez bankacılığında yeni zorluklar, para siyaseti, sermaye piyasalarında yatırımcı koruma, jeopolitik değişim ve onun piyasalara etkisi, Orta Asya ve Avrasya’da ekonomik bölgeselleşme gibi konular ele alınacak.

 

 


Haber Resimleri