Avrasya Araştırma Enstitüsü, “COVID-19 Etkisinde Yeni Küresel Eko-Politik Gündem” Başlıklı Panel Düzenledi

 

 

4 Haziran 2020 tarihinde Avrasya Araştırma Enstitüsü, “COVID-19 Etkisinde Yeni Küresel Eko-Politik Gündem” başlıklı panel düzenledi.

Panele; Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ProfDrHarun Öztürkler “COVID-19 Krizi Sonrasında Uzun ve Kısa Küreselleşme”, Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer “Pandemi Sonrası Süreçte Yeni Küresel Güç Dengeleri Üzerine”, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Diriöz “Kaynak Değişimi ve Milli Egemenlik”, Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Cengizhan Canaltay “COVID-19’un Göç ve Para Havaleleri Bağlamında Orta Asya’ya Etkisi” konulu bildirilerini sunmak üzere online panele katılımda bulundular. Panel, Enstitü YouTube kanalı üzerinden izleyicilere sunuldu.

Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ProfDrHarun Öztürkler “COVID-19 Krizi Sonrasında Uzun ve Kısa Küreselleşme” başlıklı sunumunda küreselleşmenin kökenleri eskiye giden tarihsel bir süreç olduğunu açıklayarak, bugünlerde insanların birbirine daha fazla bağımlı olduğunu belirtti. Daha önceki dönemlerde refahı artırma odaklı ekonomik süreçlere değinen ProfDrHarun Öztürkler, “COVID-19” salgınının yeni bir etki olduğunu dile getirdi. Kendi hipotezlerini beş aşamaya bölerek anlatan Öztürkler, sunumunun sonunda piyasada malların ve hizmetlerin ve tüm piyasa aktörlerin “COVID-19” salgınındaki durumunu anlatarak sözlerini tamamladı.   

Panelin moderatörlüğünü yürüten Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer sunumunda “COVID-19” salgınında beş önemli güç merkezinin durumunu ele alarak anlattı. Avrupa Birliği’ni anlatarak sunumuna başlayan Doç. Dr. Vakur Sümer, bu bölgenin “COVID-19” salgınından en olumsuz etkilenen güç merkezlerinden birisi olduğunu belirtti. Sözlerinin devamında Amerika Birleşik Devletleri’ne değinen Doç. Dr. Vakur Sümer, ABD’de kendi içinde yaşanan sıkıntılar ile ilgilenmesinin Çin’e karşı olan mücadelesini de güçleştireceğini dile getirdi. Rusya’da yaşanan petrol krizinden hemen sonra gelen “COVID-19” salgınının, bu ülkeyi çok etkilediğini dile getiren sunucu, ülke ekonomisinin söz konusu süreçte yüzde 28 civarında küçüldüğünü belirtti. Sunumunun devamında Hindistan’ın bu süreci nispeten daha az hasarlı geçiren bir ülke olduğunu dile getiren Doç. Dr. Vakur Sümer, yakında Hindistan’ın nüfus olarak Çin’i geçeceğinin altını çizdi. Son olarak Pandemi sürecinde doğada yaşanan kısa süreli iyileşme, tüm dünyaya doğal kaynaklarının değerini ve önemini anlattı diyerek sözlerini tamamladı.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Diriöz, “Kaynak Değişimi ve Milli Egemenlik” başlıklı sunumunda insanlık tarihi boyunca virüs salgınları olduğunu dile getirerek, bugünlerde yaşanan “COVID-19” salgını nedeniyle dünyada yaklaşık 383 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. “COVID-19” salgınının can kaybı bakımından domuz gribi virüsü krizini geçtiğini belirten Dr. Ali Diriöz, “COVID-19” salgınında yaşanan bazı trendlere değindi. Her birisi üzerinde ayrı ayrı duran sunucu, dünyada sağlık sisteminin güçlü olmasının önemini anlatarak sözlerini tamamladı.

Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Cengizhan Canaltay “COVID-19’un Göç ve Para Havaleleri Bağlamında Orta Asya’ya Etkisi” başlıklı sunumunda, 2019 yılı itibariyle Bağımsız Devletler Topluluğuna (BDT) üye bazı ülkelerin vatandaşlarının Rusya’ya vizesiz giriş yapabildiklerini iletti. Canaltay, Rusya’nın özellikle Orta Asya ülkeleri işçi göçmenleri açısından en popüler ülke olduğunu bildirdi. 2019’da Rusya’dan BDT ülkelerine gönderilen işçi dövizlerinin miktarının 6 milyar doları bulduğunu açıklayan Cengizhan Canaltay, bunun 4,5 milyar dolarının Orta Asyalı işçi göçmenlere ait olduğunu belirtti. 2018 ve 2019 yıllarındaki döviz transfer rakamlarını karşılaştıran sunucu, Rusya’nın çalışma sistemine yakından değinerek çeşitli bilgiler sundu ve sözlerini tamamladı.   

Panelin sonunda Dış Politika Enstitüsü Başkanı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mariam Hakim, TÜBİTAK Yöneticisi Fatih Mehmet Şahin, Türk Hava Yolları Almatı Şubesi Müdürü Hasan Savaş Erden ve diğer panel katılımcıları soru ve yorumlarla görüş alışverişinde bulundular.

 

Semineri izlemek için:  https://www.youtube.com/watch?v=1qaJGv7jAps&feature=youtu.be


Haber Resimleri