Mütevelli Heyet Başkanı Türkçe Bayramına katıldı

Yunus Emre Enstitüsü Danışma Kurulu üyesi olan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Yunus Emre Enstitüsü tarafından İstanbul'da gerçekleştirilen "2. Türkçe Bayramı" etkinliklerine katıldı. Yunus Emre Enstitüsünün 2016 Türkçe Yaz Okulu Programı için ülkemize gelen 46 ülkeden 540 yabancı öğrenci Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Türkçe Bayramında dünyaya "Türkçe" barış ve sevgi mesajları verdi. Yabancı öğrenciler 1 ay süren program kapsamında 16 farklı şehirdeki üniversitelerde Türkçe Yaz Okuluna devam etti. Eğitimlerinin ardından İstanbul'da buluşan misafir öğrenciler, Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Türkçe Bayramında, "İnsan ve Türkçe" temalı görkemli bir kapanış gösterisi sergiledi.

15 Temmuz Şehitleri anısına düzenlenen gecede yabancı öğrenciler dünyaya "Türkçe" barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderdi. 2. Uluslararası Türkçe Bayramına Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil katıldı. Ülker Sports Arena'daki etkinlikte Osmanlı Sokağı temalı dekor önünde bayram gelenekleri, Hıdırellez ve askerlik canlandırmaları sahnelendi. Kafkas, Karadeniz, Ege yöresi gibi halk oyunu gruplarının sahnelediği, horon, zeybek gibi gösteriler izleyicilerden büyük alkış aldı.

Asker kıyafetli bir oyuncunun "Piyade Başçavuş Ömer Halisdemir! Emret komutanım!" tekmilinin ardından 15 Temmuz'la ilgili videolar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesinden "Dua" şiiri dinlettirildi. Gösterinin ardından şehitler için saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı konuşmasında, Türkçe'nin, büyük medeniyetler kurmuş bir milletin dili olduğunu, yaygınlık ve kullanım bakımından dünyanın sayılı dilleri arasında yer aldığını ifade ederken, Türkçenin zengin söz varlığıyla, Türkiye tarihini, kültürünü, sanatını ve medeniyetini taşıyacak güçte olduğunu kaydetti. Gönül dili olan Türkçe`nin, dünyayı sevgi ve barışla donatmanın en büyük fazilet olduğuna inanan Ahmet Yesevi`lerin, Yunus Emre`lerin, Sarı Saltuk`ların dili olduğunu dile getiren Avcı, Türkçe`nin yurt dışında öğretilmesinin öneminin altını çizdi.

Programda konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise enstitünün sadece Türkçeyi değil, öğrencilere Türk kültürünü de öğrettiğini vurgulayarak "Ülkemizin sinemasından müziğine, sanatına kadar bütün kültürel değerlerini farklı coğrafyalarda, farklı din ve dile sahip insanlara tanıtmaya gayret ediyoruz. Biz, işlerimizi tek başımıza yapmıyoruz, aksine devletimizin ortak aklını, tecrübesini ve bilgisini hemhal ederek Türkiye'yi, Türk dilini ve sanatını yurt dışında tanıtmak için çabalıyoruz" diye konuştu. "Esas gücümüzü milletimizden alıyoruz" diyen Ateş, Türkçeyi öğretmek, Türk kültürünü ve Türkiye'yi tanıtmak amacıyla bütün bir yıl çalıştıklarını ifade etti.

 


Haber Resimleri