Prof. Dr. İlber Ortaylı Ahmet Yesevi Üniversitesinde konferans verdi

 

Ünlü tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, 2017 Türkistan Türk Dünyası Kültür başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen VIII. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresinde “Dünden Bugüne Türk Dünyası Kültüründe Türkistan” konulu bir konferans verdi.

13 Eylül Çarşamba günü, Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkistan Yerleşkesi Kültür Merkezi Toplantı ve Konferans salonunda gerçekleşen programa; Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Rektör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eren, Başkanlık Genel Sekreteri Ahmet Şevki Zengin, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Oturumun açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının, 2016 yılında Azerbaycan’ın Şeki Şehrinde gerçekleşen toplantısında aldığı karar çerçevesinde 2017 yılı Türkistan şehri Türk Dünyası Kültür başkenti seçildiğini ifade etti. Bir yıl boyunca Türkistan, Türk Dünyasının sanatçılarının, yazarlarının, bilim adamalarının ve entelektüellerinin buluşma merkezi haline geldiğini belirtti. Bu çerçevede de Ahmet Yesevi Üniversitesi pek çok bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yaptığını söyleyerek, başta Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış’a ve tüm çalışanlarına desteklerinden dolayı teşekkür etti. Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında VIII. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi düzenlendiğini dile getiren Purtaş, bu çerçevede Türk Dünyasından gelen yazarlarla 70. yaşını beraber kutlamayı arzu edilerek nazik davetlerini geri çevirmeyen Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya teşekkürlerini iletti. Fırat Purtaş Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın özgeçmişinden kısaca bahsederek konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, nazik davetleri için teşekkürlerini sunarak katılımcıları selamladı ve sözlerine başladı. Prof. Dr. İlber Ortaylı Türkistan’ın tarihi, geçmişi ve bugünü hakkında kısaca bilgiler verdi. Kazakistan’ın Latin alfabesine geçişini genel hatlarıyla ele alarak değerlendiren Ortaylı, dilin ve kültürün alfabeyle pek bağlantısı olmadığını ve önemli olan alfabenin dil ile uyumlu olması gerektiğini belirtti ve bu sebeple alfabeler üzerinde milliyetçi hassasiyet göstermenin yanlış olduğunu savundu. 21. yüzyılda gelişen teknolojiyle dile en yatkın Latin alfabesi olduğu görüşlerine yer verdi. Tarihte tek alfabe değiştirmeyen Yunanların bile zamanla alfabelerinde birçok değişikliğin olduğunun da altını çizdi. Alfabe değişikliğinin çok olumlu yönlerinin olması ile birlikte bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getirdiğini hatırlattı. Eski alfabenin tamamen silip atılmamasını öneren Ortaylı, nitekim tarihte bu şekilde değişiklik yapan devletlerin eski yazılarını okumakta zorlandıklarını ileri sürdü. Konuşması büyük ilgi gören Prof. Dr. İlber Ortaylı sık sık alkışlandı.

Konuşmasını tamamlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kongreye katılımlarından dolayı TÜRKSOY tarafından Hoca Ahmet Yesevi’nin ölümünün 850. Yılı madalyası ile ödüllendirildi.  Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın madalyasını Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız taktı ve Kazak milli giysisi olan Çapan giydirdi.

Programın ardından Ahmet Yesevi Üniversitesi Kültür ve Tarih Müzesini gezen  Prof. Dr. İlber Ortaylı, akabinde Türkistan’ın tarihi mekanlarını ve Hoca Ahmet Yesevi Türbesini ziyaret ederek Türkistan’dan ayrıldı.

 

 

 


Haber Resimleri