“Kazakistan'da Özel Hanehalklarının Sürdürülebilir Geçim Koşullarının Oluşturulması” adlı seminer verildi

13 Ocak 2016 tarihinde Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Sosyoloji ve Sosyal Çalışmalar bölümünden Doç.Dr. Nazym Shedenova “Kazakistan'da Özel Hanehalklarının Sürdürülebilir Geçim Koşullarının Oluşturulması” adlı seminer verdi.

Doç.Dr. Nazym Shedenova seminerinin ana konusu olarak 2011 yılında Almatı şehri civarında kentsel ve kırsal bölgelerde bir araştırma grubu ile yapmış oldukları sosyal analizin sonuçlarını paylaştı. Araştırmalarında orta ve düşük gelirli ailelerin geçim stratejilerini incelediklerini ve araştırmalarında konuyu ekonomik tarafından daha çok sosyolojik bakış açısıyla irdelediklerini ifade etti. Araştırmalarının neticelerinden bahsederken kent ile kırsal bölgeler arasındaki gelir farkının gittikçe arttığını belirtmiştir. Ailelerin kentleşme ve pazar ekonomisinden kaynaklanan değişik zorluklarla karşılaştığını ifade ederken buna örnek olarak iş için artan rekabeti örnek gösterdi.

Ailelerin geçimlerini sağlamaya çalışırken genelikle aile bağları veya yerel sosyal bağlarından (arkadaş, komşu, tanıdık) sosyal ve ekonomik yardım aldıklarının altını çizdi. Seminerinin devamında 1990’lı yıllardaki geçim stratejileri ile 2000’lı yıllardaki geçim stratejilerini karşılaştırdıklarını ifade ederken 90’lı yıllardaki geçim planlarının kısa dönemli ve sadece temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik yapıldığını lakin bunun 2000’lı yıllarda orta ve uzun dönemli planlamalara dönüştüğünü ve emekliliğe yönelik finansal planlamaların arttığını ifade etmiştir. Sosyal bağlar kapsamında akraba ilişkilerinin geçim stratejileri açısından önemli bir yer tuttuğunu ve ailelerin ekonomik anlamda sıkıntılı dönemlerinde bu bağlantılardan yardım aldıklarını sözlerine ekledi.

Araştırmaya yönelik paylaştığı bilgiler arasında şehirde yaşayan ailelerin %67’si ile kırsalda yaşayan ailelerin %46’sının herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan ihtiyaçlarının tamamını karşılayabildiğini belirtti. Ayrıca, katılımcılar arasında %87,3’ünün herhangi bir aile ferdinden yardım almadan geçimlerini sağladığını ifade ederken %29,7’sinin aile fertlerinden kısıtlı yardım alarak geçindiğini sadece 8%’inin diğer aile fertleri ile karşılıklı olarak birbirlerini desteklediklerini bildirdi. Katılımcıların geçim stratejilerinde %46’sının kredi aldığını ve bunların %32’sinin tüketim ihtiyaçlarını karşılamada, %18,8’inin araba ve ev tamiratında kullanıldığını, sadece %5’inin işlerini genişletme ve arazi alımı sebebiyle alındığını ifade etti. Seminerinin sonunda geçim stratejileri arasında önemli bir rol oynayan aile bağlarının ekonomik şartlar nedeniyle birbirlerini destekleme güçlerinin azaldığını da belirtti.

Seminer sonunda katılımcılar aile bağları ve gelir düzeyleri konuları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. 


Haber Resimleri