Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans
Tanıtım
Programın amacı, yoğun bir bilgisayar eğitimi yanı sıra işletme dersleri de sunmak ve bu alandaki eğitimli insan sayısını artırmaktır. Eğitim programları uluslararası standartlara uygun biçimde hazırlanmıştır. Normal eğitim süresi 8 dönemdir.
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Halil İbrahim BÜLBÜL
Eğitim Destek Uzmanı
Hilal ÖZTÜRK
İletişim
0312 216 06 78 - [email protected]
Ders Kur Tanımları
TBİL 105 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I
Ders kapsamında; Temel Kavramlar, C Programlama Diline Giriş, Program Denetimi, Diziler, Göstergeler, Değişkenlerin Adresi, Gösterge Aritmetiği, Fonksiyonlar, Fonksiyonun Değer Döndürmesi, Fonksiyonlar Arasında Parametre Geçirme, Fonksiyon Çağırma Yöntemleri, Yapılar ve Birlikler, Disk Dosyaları ile Çalışma, Hazır Fonksiyonlar, C Önişlemcisi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 101 - İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ I
Ders kapsamında; İşletmeler Hakkında Temel Bilgiler, İşletmecilik Biliminin Tarihi Gelişimi, Diğer Bilimlerle İlişkisi Ve İşletme Türleri, Uluslararası İşletmecilik, İşletmelerde Kuruluş Yeri Seçimi, İşletmelerde Yönetim Fonksiyonu, İşletmelerde Üretim Fonksiyonu konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 103 - GENEL MUHASEBE I
Ders kapsamında; Muhasebe Hakkında Genel Bilgiler, Bilanço Kavramı, Hesap Kavramı, Muhasebe Sisteminin İşleyişi, Dönen Varlıklar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 107 - İŞLETME MATEMATİĞİ I
Ders kapsamında; Sayılar, Fonksiyonlar, Elamanter Fonksiyonlar, Üstel Ve Logaritma Fonksiyonlar, Limit Ve Süreklilik, Türev Hesabı Ve Uygulamaları-I, Türev Hesabı Ve Uygulamaları-Iı, Belirsiz Durumlar Ve Asimtotlar, Maksimum Ve Minimumlar, Grafik Çizimleri, Belirsiz İntegral, Belirli İntegral konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 101 - ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
Ders kapsamında; Kavram ve Süreç Olarak Çağdaşlaşma, Osmanlı Yenileşmesi, Milli Mücadele, Mudanya Mütarekesi’nden Lozan Barış Antlaşması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 101 - BİLGİSAYAR KULLANIMINA GİRİŞ
Ders kapsamında; Bilgisayar Sistemlerine Giriş, Windows İşletim Sistemi, Windows'ta Temel Dosya İşlemleri Ve Denetim Masası’ Nın Kullanımı, MS Word Kelime İşlemci Programı, MS Word’ De Belge Biçimlendirme Ve Stillerin Kullanılması, Tablolama, Sayfa Düzeni Ve Yazdırma İşlemleri, Elektronik Tablolama Programı MS Excel, MS Excel'de Biçimleme İşlemleri, MS Excel’ De Veri Girişleri Ve Formüller, MS Excel’ De Dosya Ve Grafik İşlemleri, MS Powerpoint Sunum Programı, Powerpoint’ Te Grafik Ve Çizim İçeren Slaytlar Hazırlamak, İnternet'e Giriş konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 106 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II
Ders kapsamında; Nesneye Yönelik Programlama, C++ Programlama Dillerinin Temelleri, C++ Denetim Deyimleri, Fonksiyonlar, Diziler, Yapılar, Birlikler, Göstergeler, Sınıf ve Nesneler, Nesne Dizileri, Nesne Göstergeleri ve Bellek İşlemleri, Fonksiyonlara Aşırı Yükleme, İşleçlere Aşırı Yükleme, Kalıtım, C++ Giriş/Çıkış İşlemlerinde Biçimlendirilmesi, C++ ile Dosya İşlemleri konu başlıklarına yer verilmektedir
TİŞL 102 - İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ II
Ders kapsamında; İşletmelerde Pazarlama Fonksiyonu, İşletmelerde Finansman Fonksiyonu, İşletmelerde Araç Fonksiyonlar - İnsan Kaynakları, İşletmelerde Destek Fonksiyonlar - Halkla İlişkiler, Muhasebe, Araştırma-Geliştirme konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 104 - GENEL MUHASEBE II
Ders kapsamında; Dönen Varlıklar (I. Dönemin Devamı), Duran Varlıklar, Yabancı Kaynaklar, Özkaynaklar, Gelir/Gider Ve Maliyet Hesapları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 108 - İŞLETME MATEMATİĞİ II
Ders kapsamında; Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Çok Değişkenli Fonksiyonlarda Maksimumlar-Minimumlar, Lineer Denklem Sistemleri Ve Matrisler, Lineer Denklem Sistemlerinin Matris Kullanılarak Çözümü, Leontief Girdi – Çıktı Analizi, Determinantlar, Vektörler, Lineer Eşitsizlik Sistemleri, Doğrusal Programlamaya Giriş, Simpleks Yöntemine Giriş (£ Kısıtlamalı Problemlerde Maksimum Bulunması), Kısıtlamalı Minimizasyon Problemlerinin Çözümü, Karma Kısıtlı Maksimizasyon Ve Minimizasyon Problemlerinin Çözümü konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 102 - ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ II
Ders kapsamında; Kavram ve Süreç Olarak Çağdaşlaşma, Atatürk dönemi, İnkılâplar, Atatürk İlkeleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 102 - BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Bilişim Sistemlerinin Donanım ve Yazılım Bileşenleri, Bilişim Sistemlerinin İş Dünyasında Kullanımı konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 209 - OLASILIK VE İSTATİSTİK
Ders kapsamında; İstatistiğe Giriş, Kümeler Kuramı, Permütasyon Ve Kombinasyon, Olasılığa Giriş, Rasgele Değişkenlerin Dağılımı, Kesikli Olasılık Dağılımları, Sürekli Olasılık Dağılımları, Örnekleme, Regresyon Ve Korelasyon Analizi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 211 - YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Yazılım Mühendisliği Gerçeği, Temel Kavramlar, Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü, Metodolojiler, Yazılım/Bilgi Sistemi Geliştirme Aşamaları, Sistem Çözümleme, Kullanıcı Arayüz Prototipleme, Tasarım, Gerçekleştirim, Kodlama Stili, Yazılım Doğrulama Ve Geçerleme, Bakım, Nesneye Yönelik Çözümleme Ve Tasarım, Yazılım Mimarileri, Yazılım Kalite Ve Konfigürasyon Yönetimi, Case, Case Araç Grupları, Case Araçlarında Bütünleştirme konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 309 - İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ
Ders kapsamında; Temel Kavramlar Ve Tanımlar, Kullanıcı Merkezli Tasarım, Arayüz Tasarımında Görev Analizi, Arayüz Tasarımında Genel İlkeler, Arayüz Bileşenleri, Veri Girişi Pencereleri İçin Tasarım İlkeleri, Veri Sorgulama Ve Veri Gösterim Pencereleri, Web Sitesi Tasarım İlkelerine Giriş, Mobil Arayüz Tasarımı, Arayüz Değerlendirmesi, Erişebilir Tasarım konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 109 - DAVRANIŞ BİLİMLERİ
Ders kapsamında; Davranış Bilimlerine Giriş, Kendini Tanıma, Kişilik Ve Davranış, Tutumlar, Algılama Ve Öğrenme, Kültür, Uyum, Etkileyici İletişim, Gruplar, Önyargı, Sosyal Sorumluluk konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 203 - YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Ders kapsamında; Giriş Ve Kavramlar, Yönetsel Düşüncenin Tarihsel Gelişimi, Örgüt Ve Çevre, Yönetsel İşlevler, Örgütleme, Yöneltme Ve Etkileme, Kontrol, Bağlantı Süreçleri, Örgütsel Etkililik, Zaman Ve Stres Yönetimi, Çatışma Ve Kriz Yönetimi, Örgütsel Sosyalizasyon Ve Kariyerler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 312 - KAZAK DİLİ
Ders kapsamında; Karşılama, Tanışma, Üniversitede Ve Almatı Caddeleri, Kütüphanede, Restoranda, Diş Hekiminde Ve Hastanede, Eczanede, Kök Bazarda, Aytıs Ve Toyda, Soğım Bası, Misafirlikte, Odalar Ve Eşyalar, Medeu’ De, Geniş Ve Büyük Bir Ülke Kazakistan, Yönler, Müzede, Kazakistan’ In Tarihî Ve Kültürel Merkezleri, Rayımbek Batır Toyunda Ve Havaalanında konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 406 - BİLİŞİM HUKUKU
Ders kapsamında; Bilgisayar Ve Bilgisayar Programları Teknolojisi, Bilgisayar Programları Üzerindeki Fikri Haklar Ve Bu Hakların Korunması, Bilgisayar Programlarının Patent Ve Haksız Rekabet Hukukuna Göre Korunması, Kendine Özgü Koruma Sağlanan Bilgisayar Teknolojileri, İnternet Kavramı Ve Teknolojisi, Elektronik Sözleşmeler, İnternette Fikri Mülkiyet Hakları, İnternette Kişisel Verilerin Güvenliği Ve Korunması, İnternette Tüketicinin Korunması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 206 - PAZARLAMAYA GİRİŞ
Ders kapsamında; Pazarlama İle İlgili Temel Kavramlar Ve Pazarlama Anlayışındaki Gelişmeler, Pazarlama Çevresi, Tüketici Pazarları Ve Tüketici Davranışları, Örgütsel Pazarlar Ve Örgütsel Alıcı (Tüketici) Davranışları, Hedef Pazar Seçimi: Pazar Bölümlemesi, Pazar Hedeflemesi Ve Konumlama, Pazar Ölçümü Ve Talep Tahmini konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 201 - YESEVİLİK BİLGİSİ
Ders kapsamında; Hoca Ahmet Yesevi’nin Hayatı ve Menkıbeleri, Ahmed Yesevi’nin Eserleri ve Türbesi, Ahmed Yesevi’nin Talebeleri, Ahmet Yesevi’nin Tesirleri, Yesevi Takipçileri: Yesevilik Tarihi ve Coğrafyası, Yesevilik Adab ve Erkanı, Yesevilik Literatürü, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Sevgi, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Ahlak, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Din-İlim-Alim, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Tasavvuf ve İrfan, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te İbadet ve Melamet, Ahmet Yesevi’nin Tavsiyeleri, Günümüzde Yesevilik Araştırmaları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 104 - PROBLEM ÇÖZÜMÜ VE ALGORİTMALAR
Ders kapsamında; Yazılım Mühendisliğine Giriş, Yazılım Geliştirme Safhaları, Algoritmalar, Algoritma Yazım Yöntemleri, Algoritma Analizi, Özyineli Algoritmalar, Özyineleme İle Faktöriyel Hesabı Örneği, Özyineleme İle Fibonacci Serisi Örneği, Temel Veri Yapıları, Liste, Yığın, Kuyruk, Arama Algoritmaları, Doğrusal Arama, İkili Arama, Sıralama Algoritmaları, Seçimli Sıralama, Değiştirmeli Sıralama, Shell Sıralama, Hızlı Sıralama, Doğrusal Zamanda Sıralama, Ağaç Veri Yapıları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 202 - ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Ders kapsamında; Giriş, Araştırma Problemi Tanımlama, Nicel Araştırmalar, Nitel araştırmalar, Örnekleme Yöntemleri, Verilerin Toplanması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 208 - BİLGİ SİSTEMLERİ ALIM YÖNTEMLERİ
Ders kapsamında; Bilgi Teknolojileri Bölümünün Örgütlenmesi, Olurluluk Raporunun Hazırlanması, Ağ Kavramı, Yerel Alan Ağları, Temel Topolojiler, IEEE Standartları, Geniş Alan Ağları, SONET, ATM, VPN, MPLS, DWDM, Çevre Üniteleri, Yazıcılar, Çevre Üniteleri, İstemci / Sunucu İşletim Sistemi, Çevre Üniteleri, Dağıtım Panelleri Ve Kabinetler, Bağlantı Aygıtları, Yapısal Kablolama, Kablo Türleri Ve Bağlayıcılar, Yapısal Kablolamanın Uygulanması, Modemler, Teknik Şartname konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 403 - VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; Temel Kavramlar, Varlık İlişki Modeli, İlişkisel Veri Modeli, İlişkisel Veri Tabanı Tasarımı, İlişkisel Cebir, SQL Yapısal Sorgulama Dili, SQL Fonksiyonlarının Kullanımı, Verileri Gruplayarak Analiz Etmek, Çoklu Tablolar, Karmaşık Sorgular, DML (data manipulation language), Veri Tabanı Nesneleri, Kullanıcı Erişiminin Denetlenmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 303 - İNGİLİZCE I
Ders kapsamında; Introduction, General Information, Existances and Prepositions, Amounts, Simple Present Tense, Simple Present Tense Question Form, Usage of? Can? Have/Has Got, Future Tense, Verb To Be, Simple Past Tense?, Present Perfect Tense konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 401 - TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ I
Ders kapsamında; Türk Dilinin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Türkçede Sesler, Türkçenin Ses Bilgisi ile İlgili Kurallar, Türkçenin Hece Yapısı, Türkçenin Şekil Yapısı, Kelime Yapımı, Türkiye Türkçesinde Kelime Sınıfları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 205 - NESNEYE YÖNELİK YAZILIM GELİŞTİRME I
Ders kapsamında; Nesneye Yönelik Yazılım Geliştirme Ve Java Diline Giriş, Java Dilinin Temel Yapısı, Sınıf Ve Nesne Kavramları, Örnek Java Programı, Sınıf Kütüphaneleri Ve Paketler, Temel Veri Tipleri, Denetim İfadeleri, Döngüler, Diziler, Sınıflar Ve Nesneler, Katarlar, Komut Satırı Parametreleri, Özyineleme, Kalıtım, Çok Biçimlilik, Olay Yönetimi, Uygulamacıklar, Fare Olay Yönetimi, Tuş Takımı Olay Yönetimi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 301 - SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Ders kapsamında; Sistem, Sistem Geliştirme Evreleri, Hedefler Ve Planlar, Çözüm Önerileri, Olurluk Çalışması, Ana Plan, Gereksinimlerin Belirlenmesi, Çözümleme, Gereksinimlerin Yapısal Düzenlenmesinde Süreç Yaklaşımı, Gereksınımlerın Yapısal Düzenlenmesınde Kavramsal Veri Yaklaşım Modeli, Varlık-İlişki Modeli, En İyi Tasarım Çözümlerinin Belirlenmesi, Tasarım, Kurulum Ve İşletme, Örnek Uygulamalar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 412 - STRATEJİK YÖNETİM
Ders kapsamında; Stratejinin Tanımı Ve Benzer Kavramlarla İlişkisi, Genel Çevre Analizi, Yakın Çevre Analizi, İşletme Değerleme, Rakiplere Kıyasla Güçlü Ve Zayıf Yönlerin Analizi, İşletme Veya Stratejik İş Birimlerinin İzleyebilecekleri Stratejik Alternatif Türleri, İşletme Ve Stratejik İş Birimi Stratejileri Ve Seçim Analizler, Yatlrımlarını Çeşitlendirmiş Kuruluşlarda Ve Strateji Seçimi, Küreselleşme Ve Küresel Stratejiler, İşlevsel Düzey Stratejilerinin Veya Politikalarının Belirlenmesi, Stratejinin Değerlendirilmesi Ve Kontrolü konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 301 - GENEL TÜRK TARİHİ
Ders kapsamında; Genel Bilgiler, Türkistan’da Kurulmuş Olan İslam Öncesi Türk Devletleri, İtil Ural Bölgesinde Kurulmuş Olan Türk Devletleri, İslamiyetçin Kabulü Ve İlk Müslüman Türk Devletleri, Oğuzlar, Cengiz Han'ın Tarih Sahnesine Çıkışı, Timurlular Devleti, XVII-XIX. Yüzyılda Türkistan’da Kurulmuş Olan Hanlıklar, Osmanlı Devleti Tarihi (1299-1922), Türkiye Cumhuriyeti Devleti Tarihi (Devletin Kuruluşunu Hazırlayan Sebepler Ve Olaylar), Çağdaş Türk Cumhuriyetleri, Federe Ve Özerk (Muhtar) Cumhuriyetler, Çeşitli Ülkelerin Yurttaşı Olarak Yaşayan Türkler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 304 - İNGİLİZCE II
Ders kapsamında; Adjectives, Used to, The Past Continuous Tense, Relative Clauses, Future and Conditionals, Passive Voice, Adverbs and Wish Clauses, Modals, Reported Speech, Causatives and Tenses, Gerunds and Infinitives, Noun Clauses and Adverbial Clauses konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 402 - TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ II
Ders kapsamında; Türk Dilinin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Cümlenin Öğeleri, Cümlenin Çeşitleri, Cümle Çözümleme (Tahlilleri), Kompozisyon ile İlgili Genel Bilgiler, Kompozisyon Yazmada Kullanılacak Plan, Anlatım Türleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 206 - NESNEYE YÖNELİK YAZILIM GELİŞTİRME II
Ders kapsamında; Aykırılık Yönetimi, Denetlenen Ve Denetlenmeyen Aykırılıklar, İplikler, İplik Hayat Döngüsü, Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (GUI) Tasarımına Giriş, Çerçeveler, Yerleşim Yöneticileri, Barındırıcı Olarak Panel Kullanımı, GUI Bileşenleri, Uygulamacıklar, Üretken Tipler, Topluluklar, Topluluk Arayüzleri, Topluluk Soyut Sınıfları, Topluluk Gerçekleme Sınıfları, Collections Sınıfı Ve Topluluk Algoritmaları, Dosya İşlemleri, Java Ağ Programlama, Java 2 Enterprise Edition, Java Güvenliği konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 302 - YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI
Ders kapsamında; Yöneylem Araştırmasının Metodolojisi, Çözüm Teknikleri, Doğrusal Programlama, Doğrusal Programlama Modellemesi, Grafikle Çözüm Yöntemi, Doğrusal Programlama Problemlerinin Çözüm Yolları, Simpleks Yöntemi, Ulaştırma Ve Atama Problemleri, Ağ Modelleri, En Yüksek Akış Problemleri, En Kısa Yol Problemleri, En Küçük Yayılmalı Ağaç Problemleri, Proje Çizelgeleme Problemleri, Kuyruk Kavramı, Kuyruk Sisteminin İşleyiş Özellikleri, Stok Kontrol Modelleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 303 - İNTERNET BİLİŞİM SERVİSLERİ
Ders kapsamında; Web Tabanlı Uygulamalara Giriş, Web Uygulamaları, Web Servislerinin Ticari Kullanımı, Uygulanabilirlik Testi, Web Servislerinin Kullanım Senaryoları, XML, XML Bileşenleri, XML Schema, XSL, Xpath, Java İle XML Programlama, SAX, DOM, XML Uygulamaları Geliştirme, Web Servislerinin Tanımlanması: WSDL, WSDL Tanımında Kullanılan İsim Uzayları, Web Servislerine Erişim (SOAP), SOAP Öznitelikleri, Web Servislerinin Bulunması (UDDI), WSDL Dokümanlarının İle UDDI Kayıtlarına Bağlanması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBPÖ 201 - BİLGİSAYAR AĞLARI VE İNTERNET I
Ders kapsamında; Ağ Kavramı, Protokol Kavramları, OSI Ve Yerel Alan Ağları, Yerel Alan Ağlarında Katmanlar, ETHERNET, IEEE Standartları, Kablosuz Yerel Alan Ağları, Ağ Bağlantı Aygıtları, Anahtarlar, Göbekler, Yineleyiciler Ve Köprüler, Yönlendiriciler Ve Ağ Geçitkapıları, Modemler Ve Çoklayıcılar, Geniş Alan Ağları, Paket Anahtarlamalı Ağlar, Çok Protokollu Etiket Anahtarlama, MPLS Protokolları, Fonksiyonları Ve Aygıtları, ATM, SONET Çerçevesinin Biçim Olarak Yapısı konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBPÖ 203 - WEB PROGRAMLAMA I
Ders kapsamında; HTML’ E Giriş, XML, Javascript’ E Giriş, Program Akışı, Değişkenlerin Tanımlanması, Karar İşlemleri, Seçim İşlemi, Döngüler, Programlarda Hata Yakalama, İşlevler, Yeni Nesnelerin İşlevler Yardımıyla Yaratılması, Nesneler Ve Dizi İşlemleri, Javascript Nesneleri, Dizilerin Kullanılması-Array Nesnesi, Tarih İşlemleri, Matematik İşlemleri, Dizgi İşlemleri, Formlarla Çalışmak, Javascript’ Te Formların Kullanılması, Formların Denetlenmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 311 - FİNANSAL YÖNETİM
Ders kapsamında; Finansal Yönetimin Kapsamı, Finansal Piyasalar, Finansal Analiz, Kar Planlaması Ve Finansal Planlama, Paranın Zaman Değeri, Çağdaş Portföy Kuramı Ve Finansal Varlıkları Değerleme Modeli, Değerleme Ve İstenen Getiri Oranları, Sermaye Maliyeti, Yatırım Kararları, Firmaya Serbest Nakit Akışı Yaklaşımı İle Hisse Senedi Değelemesi, Firmanın Kararları, Orta Uzun Süreli Fon Kaynakları, Temettü Politikası Ve Firma Değeri, Net İşletme Sermayesine Yatırım Kararları, Kısa Süreli Finansal Borçlara İlişkin Finansman Kararları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 310 - KAZAKİSTAN TARİHİ
Ders kapsamında; Kazakistan’ın Coğrafi Durumu, İslam Öncesi Ve Sonrası Kazakistan, Türk-Moğol Hakimiyeti Döneminde Kazakistan, Kazakların Oluşumu Ve Tarih Sahnesinde Yer Almaları, XVI. Asırda Kazakistan Ve Kazaklar, XVII. Asırda Kazaklar Ve Kalmuk İstilası, Kazak Hanlığının Parçalanması, Kazaklarda İdari Ve Sosyal Yapı Hakkında, Kazaklarda Aydınlanma Ve Bağımsızlık Mücadelesi, Kazakistan’da Sovyet İdaresi, Bağımsızlık Yolunda Kazakistan, Kazakistan’ Da Ekonomik Reformlar, Kazakistan’da Kültürel Faaliyetler Ve Yeni Başkent konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 306 - BİREYLER ARASI İLETİŞİM
Ders kapsamında; İletişimin Temel Kavramları, Önemi Ve Süreçleri, Kişilerarası İletişimi Etkileyen Temel Faktörler, İletişim Kurmadaki Kendi Davranışsal Yapınızı Tanıma, İlişkilerdeki Farklı Davranışlar, İletişimi Engelleyen Faktörler, Çalışma Yaşamında İletişim, Çalışma Yaşamında İşe Uygun Eleman Seçimi Mülakatında İletişim, Çatışma Ve Negatif İnsanlarla Başaçıkma, İş Yaşamının Farklı Boyutlarındaki İletişim, Yaşamın Farklı Boyutlarında İletişim, İletişim Sürecindeki Çeşitli Duygu Ve Oluşumlar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 403 - İŞLETMELERDE KARAR DESTEK SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; Karar Alma Süreci, Karar Türleri, Karar Ortamları, Sistem, Yönetim Bilişim Sistemleri Ve Karar Destek Sistemleri, Karar Destek Sistemleri Mimarisi, Veri Yönetim Altsistemi, Model Yönetim Alt Sistemi, Kullanıcı Arayüzü Sistemi, KDS Geliştirme Evreleri, KDS Geliştirme Araçları, KDS Modelleri, Regresyon Modelleri, Doğrusal Programlama, Elektronik Tablolarla KDS, Böyle Olsa Çözümlemeleri, Çok Boyutlu Analizler, Veri Ambarı konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 404 - PROJE YÖNETİMİ
Ders kapsamında; Proje, Projenin Ana Elemanları, Proje Yönetimi, Proje Yöneticisinin Özellikleri, Proje Yönetiminde Organizasyon, Organizasyon Türleri, Proje Safhaları Ve Proje Hayat Döngüsü, Proje Yönetimi Bilgi Alanları, Proje Entegrasyon Yönetimi, Proje Kapsam Yönetimi, Proje Zaman Yönetimi, Proje Maliyet Yönetimi, Proje Kalite Yönetimi, Proje İnsan Kaynakları Yönetimi, Proje İletişim Yönetimi, Proje Risk Yönetimi, Proje Seçim Teknikleri, Proje Yönetim Araçları, Proje Örnekleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBPÖ 202 - BİLGİSAYAR AĞLARI VE İNTERNET II
Ders kapsamında; Internet, Tcp/Ip, Tcp/Ip Yardımcı Protokolleri, Www Ve Buna Bağlı Etkenler, Internette Tarama Motorları Ve İnternet Ortamında Önemli Projeler, Web Sayfalarının Hazırlanma Aşamaları, İntranet Ve Extranet, Elektronik Ticaret, Portal, Vpn, Aaa, Pap Ve Chap’ın Ortaya Çıkışı, Vpn’de Pptp, Vpn Protokolleri, Elektronik Ticarette Güvenlik, Şifreleme, Güvenli Elektronik İletim, İnternet 2, Gelecek Nesil İnternet Girişimleri Ve Teknoloji konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBPÖ 204 - WEB PROGRAMLAMA II
Ders kapsamında; Web Kavramları Ve ASP.NET’ E Giriş, Web, Microsoft’ Un .NET Çatısı, Visual BASIC.NET’ E Giriş, Kalıtım, ASP.NET Sayfaları Oluşturma, IIS Kurulumu, ASP.NET Nesneleri, Bir ASP.NET Sayfasının Görünümü, ASP.NET Dosyaları, Web Formları, Web Formlarının Görünümü Ve Oluşturulması, Yönergeler, Web Kontrolleri, Geçerlilik Kontrolleri, Web Programlama Ve Veri Tabanları, SQL Yapısal Sorgulama Dili, ADO.NET İle Verilere Erişim, Dataset konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 308 - FELSEFE
Ders kapsamında; Felsefe Kavramı ve Felsefi Düşünce, Epistemoloji(Bilgi Kuramı), Bilgi Kuramı Açısından Yeni Çağ Akılcılığı, Varlık Felsefesi (Ontoloji), Değerler Felsefesi, Sanat Felsefesi, Siyaset ve Devlet Felsefesi, Din Felsefesi ve Metafizik, İnsan Felsefesi, Bilim Felsefesi, Doğa Felsefesi, Eğitim Felsefesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 307 - İŞLETMELERDE YAPAY ZEKA UYGULAMALARINA GİRİŞ
Ders kapsamında; Genel Giriş, Yapay Zeka Kavramı, Yapay Zeka Teknolojileri, Uzman Sistemler, Uzman Sistemin Yapısı, Uzman Sistem Uygulaması, Yapay Sinir Ağları Ve Öğrenme, Çok Katmanlı Algılayıcı, Yapay Sinir Ağı Uygulamasına Örnekler, Genetik Algoritmalar, Genetik Algoritmaların İşleyişi, Genetik Algoritma İle İş Planlama Uygulama, Bulanık Önermeler Mantığı, Bulanık Önermeler Mantığı Uygulaması, İşletmelerde Diğer Yapay Zekâ Uygulamaları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 408 - UYGULAMA
Ders kapsamında; bir mühendislik sorununun ortaya konulması, tanımlama ve çözme becerisinin sağlanması, bir yazılım projesinin temel aşamalarının küçük ölçekli bir uygulama üzerinde gerçekleştirilmesi, mesleki ve etik sorumluluk bilincinin gelişmesine katkıda bulununulması, grup halinde proje geliştirme alışkanlığının kazandırılması, hazırlanan bir projenin yazılı ve sözlü sunum deneyiminin kazandırılması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 414 - İŞLETME YÖNETİMİNDE BENZETME
Ders kapsamında; Sistem, Sistem Yapısı, Sistemin Çevresi, Sistem Hiyerarşisi, Sistem Yaklaşımı Ve Modeller, Sistem Bilgilerinin Belgelendirilmesi, Benzetime Giriş, İstatistiksel Kavramlar Ve Kesikli Olasılık Dağılımları, Sürekli Olasılık Dağılımları, Rassal Sayılar, Rassal Sayı Üretme Yöntemleri, Rassallık Testleri, Uyum Testleri, Rassal Sayıların Dönüştürülmesi, İşletme Problemlerinin Benzetim Çözümleri, Monte Carlo Benzetim Örnekleri, Benzetim Programlama Dilleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
Ders Müfredatı
Dönem: 1
Ders Kodu
Ders Adı
Kredisi
Zorunlu/Seçmeli
TİŞL-101
İşletme Bilimine Giriş I
3
Zorunlu
TİŞL-103
Genel Muhasebe I
3
Zorunlu
TİŞL-107
İşletme Matematiği I
3
Zorunlu
TBİL-105
Bilgisayar Programlama I
3
Zorunlu
TYBS-101
Bilgisayar Kullanımına Giriş
3
Zorunlu
TOZD-101
Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi - I
2
Zorunlu
Dönem: 2
Ders Kodu
Ders Adı
Kredisi
Zorunlu/Seçmeli
TİŞL-102
İşletme Bilimine Giriş II
3
Zorunlu
TİŞL-104
Genel Muhasebe II
3
Zorunlu
TİŞL-108
İşletme Matematiği II
3
Zorunlu
TYBS-102
Bilişim Sist. ve Tekn. Giriş
3
Zorunlu
TBİL-106
Bilgisayar Programlama II
3
Zorunlu
TOZD-102
Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi - II
2
Zorunlu
Dönem: 3
Ders Kodu
Ders Adı
Kredisi
Zorunlu/Seçmeli
TİŞL-203
Yönetim ve Organizasyon
3
Zorunlu
TBİL-209
Olasılık ve İstatistik
3
Zorunlu
TBİL-211
Yazılım Muhendisliğine Giriş
3
Zorunlu
TOZD-312
Kazak Dili
2
Zorunlu
TİŞL-109
Davranış Bilimleri
3
Zorunlu
TBİL-309
İnsan Bilgisayar Etkileşimi
3
Zorunlu
Dönem: 4
Ders Kodu
Ders Adı
Kredisi
Zorunlu/Seçmeli
TİŞL-206
Pazarlamaya Giriş
3
Zorunlu
TBİL-406
Bilişim Hukuku
3
Zorunlu
TYBS-202
Araştırma Yöntemleri
3
Zorunlu
TYBS-208
Bilgi Sistemleri Alım Yöntemleri
3
Zorunlu
TYBS-104
Problem Çöz ve Algoritmalar
3
Zorunlu
TOZD-201
Yesevilik Bilgisi
2
Zorunlu
Dönem: 5
Ders Kodu
Ders Adı
Kredisi
Zorunlu/Seçmeli
TBİL-403
Veritabanı Yönetim Sistemleri
3
Zorunlu
TYBS-301
Sistem Analizi ve Tasarımı
3
Zorunlu
TYBS-412
Stratejik Yönetim
3
Seçmeli
TYBS-205
Nesneye Yönelik Yazılım Geliştirme I
3
Zorunlu
TOZD-401
Türk Dili ve Lehçeleri I
2
Zorunlu
TOZD-303
İngilizce I
2
Zorunlu
Dönem: 6
Ders Kodu
Ders Adı
Kredisi
Zorunlu/Seçmeli
TYBS-206
Nesneye Yönelik Yazılım Geliştirme II
3
Zorunlu
TYBS-302
Yöneylem Araştırması
3
Seçmeli
TYBS-303
İnternet Bilişim Servisleri
3
Zorunlu
TOZD-301
Genel Türk Tarihi
3
Seçmeli
TOZD-402
Türk Dili ve Lehçeleri II
2
Zorunlu
TOZD-304
İngilizce II
2
Zorunlu
Dönem: 7
Ders Kodu
Ders Adı
Kredisi
Zorunlu/Seçmeli
TYBS-404
Proje Yonetimi
3
Seçmeli
TBPÖ-203
Web Programlama I
3
Zorunlu
TİŞL-311
Finansal Yönetim
3
Seçmeli
TYBS-306
Bireyler Arası Iletisim
3
Seçmeli
TYBS-403
İşletmelerde Karar Destek Sistemleri
3
Zorunlu
TBPÖ-201
Bilgisayar Ağları ve İnternet I
3
Seçmeli
TOZD-310
Kazakistan Tarihi
2
Zorunlu
Dönem: 8
Ders Kodu
Ders Adı
Kredisi
Zorunlu/Seçmeli
TBPÖ-204
Web Programlama II
3
Zorunlu
TOZD-308
Felsefe
2
Zorunlu
TYBS-408
Uygulama
3
Zorunlu
TYBS-414
İşletme Yonetiminde Benzetim
3
Seçmeli
TBPÖ-202
Bilgisayar Ağları ve İnternet II
3
Seçmeli
TYBS-307
İşletmelerde Yapay Zeka Uygulamaları
3
Seçmeli
Başvuru Koşulları
Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans programına başvuru yapabilmek için ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeniz ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) EA (eşit ağırlıklı) puan türüne göre yerleştirilmiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunları Dikey Geçiş Sınavı (DGS) EA puan türü ile yerleştildikleri takdirde de kayıt olabilmektedirler. Her iki sınav için de güncel yılın sınavına girmek ve yerleştirilmiş olmak gerekmektedir. Geçmiş yılların sınav puanlarına göre başvuru alınmamaktadır.
NOT: Yatay geçiş ile kayıt yapılmamaktadır.
Diploma Koşulları
Programı tamamlayabilmek için tüm zorunlu dersleri başararak 136 kredi toplamına ulaşan öğrencilerimiz mezuniyete hak kazanırlar.
Programı başarıyla tamamlayanlara Ahmet Yesevi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans Diploması verilir.
Not:
1) Daha önce ön lisans/lisans programlarından mezun olan ve muafiyet talebinde bulunan adaylar transkript belgelerinin aslını ekleyeceklerdir (Fotokopi ile işlem yapılmaz).
2) DGS ile kayıt yaptıran adaylar için:
a) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı transkript belgesi
b) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı ders içerikleri
3) Ön Lisans ve Lisans programlarını kazanan adayların ihtiyaç duyulması halinde kayıt için gerekli evrakları duyurular bölümünden her sene YÖK yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanmaktadır.
Sınavlar
Öğrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü sınavlar; ara sınav, telafi
sınavı, yarıyıl içi çalışmaları (ödev, proje..vb), final sınavı, bütünleme sınavı, ek sınav ve tek ders
sınavıdır.
Ara sınav ve telafi sınavları çevrimiçi yapılır.
Final sınavlarımız Üniversitemizin belirlediği sınav merkezlerinde, bütünleme sınavlarımız sadece Ankara ve Kazakistan’daki sınav merkezlerinde, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yüz yüze yapılmaktadır.
Sınavlarda
uyulacak kurallar, TÜRTEP Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.
Tüzük, Yönetmelik, Yönerge Sayfası İçin Tıklayınız
Başvuru Adımları
Üniversitemiz Uzaktan Eğitim Lisans Programlarına ÖSYM tarafından DGS ve YKS sonuçlarından uygun olanına göre Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
1) Başvuru Kayıt Sistemi. Başvuru Kayıt Sistemi
* Başvuru Kayıt Sistemine e-devlet ile giriş yapılmaktadır.
* Lütfen kayıt sırasında izleyeceğiniz adımları dikkatlice okuyunuz: İzlenecek Adımlar
2) Başvurunuz ilgili Eğitim Destek Uzmanı (Bkz. İletişim) tarafından kontrol edilip kabul onayı verildikten sonra, ödemenizi gerçekleştirdiğinizde kaydınız tamamlamış olacaktır. (Bkz. Ücretler)
Not:
1) Daha önce ön lisans/lisans programlarından mezun olan ve muafiyet talebinde bulunan adaylar transkript belgelerinin aslını ekleyeceklerdir (Fotokopi ile işlem yapılmaz).
2) DGS ile kayıt yaptıran adaylar için:
a) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı transkript belgesi
b) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı ders içerikleri
3) Ön Lisans ve Lisans programlarını kazanan adayların ihtiyaç duyulması halinde kayıt için gerekli evrakları duyurular bölümünden her sene YÖK yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanmaktadır.
TÜRTEP Öğrenim Ücretlerine İlişkin Esas ve Usuller
Tanıtım
Programın amacı, yoğun bir bilgisayar eğitimi yanı sıra işletme dersleri de sunmak ve bu alandaki eğitimli insan sayısını artırmaktır. Eğitim programları uluslararası standartlara uygun biçimde hazırlanmıştır. Normal eğitim süresi 8 dönemdir.
Bölüm Başkanı | Prof. Dr. Halil İbrahim BÜLBÜL |
Eğitim Destek Uzmanı | Hilal ÖZTÜRK |
İletişim | 0312 216 06 78 - [email protected] |
TBİL 105 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I
Ders kapsamında; Temel Kavramlar, C Programlama Diline Giriş, Program Denetimi, Diziler, Göstergeler, Değişkenlerin Adresi, Gösterge Aritmetiği, Fonksiyonlar, Fonksiyonun Değer Döndürmesi, Fonksiyonlar Arasında Parametre Geçirme, Fonksiyon Çağırma Yöntemleri, Yapılar ve Birlikler, Disk Dosyaları ile Çalışma, Hazır Fonksiyonlar, C Önişlemcisi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 101 - İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ I
Ders kapsamında; İşletmeler Hakkında Temel Bilgiler, İşletmecilik Biliminin Tarihi Gelişimi, Diğer Bilimlerle İlişkisi Ve İşletme Türleri, Uluslararası İşletmecilik, İşletmelerde Kuruluş Yeri Seçimi, İşletmelerde Yönetim Fonksiyonu, İşletmelerde Üretim Fonksiyonu konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 103 - GENEL MUHASEBE I
Ders kapsamında; Muhasebe Hakkında Genel Bilgiler, Bilanço Kavramı, Hesap Kavramı, Muhasebe Sisteminin İşleyişi, Dönen Varlıklar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 107 - İŞLETME MATEMATİĞİ I
Ders kapsamında; Sayılar, Fonksiyonlar, Elamanter Fonksiyonlar, Üstel Ve Logaritma Fonksiyonlar, Limit Ve Süreklilik, Türev Hesabı Ve Uygulamaları-I, Türev Hesabı Ve Uygulamaları-Iı, Belirsiz Durumlar Ve Asimtotlar, Maksimum Ve Minimumlar, Grafik Çizimleri, Belirsiz İntegral, Belirli İntegral konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 101 - ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
Ders kapsamında; Kavram ve Süreç Olarak Çağdaşlaşma, Osmanlı Yenileşmesi, Milli Mücadele, Mudanya Mütarekesi’nden Lozan Barış Antlaşması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 101 - BİLGİSAYAR KULLANIMINA GİRİŞ
Ders kapsamında; Bilgisayar Sistemlerine Giriş, Windows İşletim Sistemi, Windows'ta Temel Dosya İşlemleri Ve Denetim Masası’ Nın Kullanımı, MS Word Kelime İşlemci Programı, MS Word’ De Belge Biçimlendirme Ve Stillerin Kullanılması, Tablolama, Sayfa Düzeni Ve Yazdırma İşlemleri, Elektronik Tablolama Programı MS Excel, MS Excel'de Biçimleme İşlemleri, MS Excel’ De Veri Girişleri Ve Formüller, MS Excel’ De Dosya Ve Grafik İşlemleri, MS Powerpoint Sunum Programı, Powerpoint’ Te Grafik Ve Çizim İçeren Slaytlar Hazırlamak, İnternet'e Giriş konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 106 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II
Ders kapsamında; Nesneye Yönelik Programlama, C++ Programlama Dillerinin Temelleri, C++ Denetim Deyimleri, Fonksiyonlar, Diziler, Yapılar, Birlikler, Göstergeler, Sınıf ve Nesneler, Nesne Dizileri, Nesne Göstergeleri ve Bellek İşlemleri, Fonksiyonlara Aşırı Yükleme, İşleçlere Aşırı Yükleme, Kalıtım, C++ Giriş/Çıkış İşlemlerinde Biçimlendirilmesi, C++ ile Dosya İşlemleri konu başlıklarına yer verilmektedir
TİŞL 102 - İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ II
Ders kapsamında; İşletmelerde Pazarlama Fonksiyonu, İşletmelerde Finansman Fonksiyonu, İşletmelerde Araç Fonksiyonlar - İnsan Kaynakları, İşletmelerde Destek Fonksiyonlar - Halkla İlişkiler, Muhasebe, Araştırma-Geliştirme konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 104 - GENEL MUHASEBE II
Ders kapsamında; Dönen Varlıklar (I. Dönemin Devamı), Duran Varlıklar, Yabancı Kaynaklar, Özkaynaklar, Gelir/Gider Ve Maliyet Hesapları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 108 - İŞLETME MATEMATİĞİ II
Ders kapsamında; Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Çok Değişkenli Fonksiyonlarda Maksimumlar-Minimumlar, Lineer Denklem Sistemleri Ve Matrisler, Lineer Denklem Sistemlerinin Matris Kullanılarak Çözümü, Leontief Girdi – Çıktı Analizi, Determinantlar, Vektörler, Lineer Eşitsizlik Sistemleri, Doğrusal Programlamaya Giriş, Simpleks Yöntemine Giriş (£ Kısıtlamalı Problemlerde Maksimum Bulunması), Kısıtlamalı Minimizasyon Problemlerinin Çözümü, Karma Kısıtlı Maksimizasyon Ve Minimizasyon Problemlerinin Çözümü konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 102 - ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ II
Ders kapsamında; Kavram ve Süreç Olarak Çağdaşlaşma, Atatürk dönemi, İnkılâplar, Atatürk İlkeleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 102 - BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Bilişim Sistemlerinin Donanım ve Yazılım Bileşenleri, Bilişim Sistemlerinin İş Dünyasında Kullanımı konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 209 - OLASILIK VE İSTATİSTİK
Ders kapsamında; İstatistiğe Giriş, Kümeler Kuramı, Permütasyon Ve Kombinasyon, Olasılığa Giriş, Rasgele Değişkenlerin Dağılımı, Kesikli Olasılık Dağılımları, Sürekli Olasılık Dağılımları, Örnekleme, Regresyon Ve Korelasyon Analizi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 211 - YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Ders kapsamında; Yazılım Mühendisliği Gerçeği, Temel Kavramlar, Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü, Metodolojiler, Yazılım/Bilgi Sistemi Geliştirme Aşamaları, Sistem Çözümleme, Kullanıcı Arayüz Prototipleme, Tasarım, Gerçekleştirim, Kodlama Stili, Yazılım Doğrulama Ve Geçerleme, Bakım, Nesneye Yönelik Çözümleme Ve Tasarım, Yazılım Mimarileri, Yazılım Kalite Ve Konfigürasyon Yönetimi, Case, Case Araç Grupları, Case Araçlarında Bütünleştirme konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 309 - İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ
Ders kapsamında; Temel Kavramlar Ve Tanımlar, Kullanıcı Merkezli Tasarım, Arayüz Tasarımında Görev Analizi, Arayüz Tasarımında Genel İlkeler, Arayüz Bileşenleri, Veri Girişi Pencereleri İçin Tasarım İlkeleri, Veri Sorgulama Ve Veri Gösterim Pencereleri, Web Sitesi Tasarım İlkelerine Giriş, Mobil Arayüz Tasarımı, Arayüz Değerlendirmesi, Erişebilir Tasarım konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 109 - DAVRANIŞ BİLİMLERİ
Ders kapsamında; Davranış Bilimlerine Giriş, Kendini Tanıma, Kişilik Ve Davranış, Tutumlar, Algılama Ve Öğrenme, Kültür, Uyum, Etkileyici İletişim, Gruplar, Önyargı, Sosyal Sorumluluk konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 203 - YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Ders kapsamında; Giriş Ve Kavramlar, Yönetsel Düşüncenin Tarihsel Gelişimi, Örgüt Ve Çevre, Yönetsel İşlevler, Örgütleme, Yöneltme Ve Etkileme, Kontrol, Bağlantı Süreçleri, Örgütsel Etkililik, Zaman Ve Stres Yönetimi, Çatışma Ve Kriz Yönetimi, Örgütsel Sosyalizasyon Ve Kariyerler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 312 - KAZAK DİLİ
Ders kapsamında; Karşılama, Tanışma, Üniversitede Ve Almatı Caddeleri, Kütüphanede, Restoranda, Diş Hekiminde Ve Hastanede, Eczanede, Kök Bazarda, Aytıs Ve Toyda, Soğım Bası, Misafirlikte, Odalar Ve Eşyalar, Medeu’ De, Geniş Ve Büyük Bir Ülke Kazakistan, Yönler, Müzede, Kazakistan’ In Tarihî Ve Kültürel Merkezleri, Rayımbek Batır Toyunda Ve Havaalanında konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 406 - BİLİŞİM HUKUKU
Ders kapsamında; Bilgisayar Ve Bilgisayar Programları Teknolojisi, Bilgisayar Programları Üzerindeki Fikri Haklar Ve Bu Hakların Korunması, Bilgisayar Programlarının Patent Ve Haksız Rekabet Hukukuna Göre Korunması, Kendine Özgü Koruma Sağlanan Bilgisayar Teknolojileri, İnternet Kavramı Ve Teknolojisi, Elektronik Sözleşmeler, İnternette Fikri Mülkiyet Hakları, İnternette Kişisel Verilerin Güvenliği Ve Korunması, İnternette Tüketicinin Korunması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 206 - PAZARLAMAYA GİRİŞ
Ders kapsamında; Pazarlama İle İlgili Temel Kavramlar Ve Pazarlama Anlayışındaki Gelişmeler, Pazarlama Çevresi, Tüketici Pazarları Ve Tüketici Davranışları, Örgütsel Pazarlar Ve Örgütsel Alıcı (Tüketici) Davranışları, Hedef Pazar Seçimi: Pazar Bölümlemesi, Pazar Hedeflemesi Ve Konumlama, Pazar Ölçümü Ve Talep Tahmini konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 201 - YESEVİLİK BİLGİSİ
Ders kapsamında; Hoca Ahmet Yesevi’nin Hayatı ve Menkıbeleri, Ahmed Yesevi’nin Eserleri ve Türbesi, Ahmed Yesevi’nin Talebeleri, Ahmet Yesevi’nin Tesirleri, Yesevi Takipçileri: Yesevilik Tarihi ve Coğrafyası, Yesevilik Adab ve Erkanı, Yesevilik Literatürü, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Sevgi, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Ahlak, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Din-İlim-Alim, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te Tasavvuf ve İrfan, Ahmed Yesevi’de ve Yesevilik’te İbadet ve Melamet, Ahmet Yesevi’nin Tavsiyeleri, Günümüzde Yesevilik Araştırmaları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 104 - PROBLEM ÇÖZÜMÜ VE ALGORİTMALAR
Ders kapsamında; Yazılım Mühendisliğine Giriş, Yazılım Geliştirme Safhaları, Algoritmalar, Algoritma Yazım Yöntemleri, Algoritma Analizi, Özyineli Algoritmalar, Özyineleme İle Faktöriyel Hesabı Örneği, Özyineleme İle Fibonacci Serisi Örneği, Temel Veri Yapıları, Liste, Yığın, Kuyruk, Arama Algoritmaları, Doğrusal Arama, İkili Arama, Sıralama Algoritmaları, Seçimli Sıralama, Değiştirmeli Sıralama, Shell Sıralama, Hızlı Sıralama, Doğrusal Zamanda Sıralama, Ağaç Veri Yapıları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 202 - ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Ders kapsamında; Giriş, Araştırma Problemi Tanımlama, Nicel Araştırmalar, Nitel araştırmalar, Örnekleme Yöntemleri, Verilerin Toplanması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 208 - BİLGİ SİSTEMLERİ ALIM YÖNTEMLERİ
Ders kapsamında; Bilgi Teknolojileri Bölümünün Örgütlenmesi, Olurluluk Raporunun Hazırlanması, Ağ Kavramı, Yerel Alan Ağları, Temel Topolojiler, IEEE Standartları, Geniş Alan Ağları, SONET, ATM, VPN, MPLS, DWDM, Çevre Üniteleri, Yazıcılar, Çevre Üniteleri, İstemci / Sunucu İşletim Sistemi, Çevre Üniteleri, Dağıtım Panelleri Ve Kabinetler, Bağlantı Aygıtları, Yapısal Kablolama, Kablo Türleri Ve Bağlayıcılar, Yapısal Kablolamanın Uygulanması, Modemler, Teknik Şartname konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBİL 403 - VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; Temel Kavramlar, Varlık İlişki Modeli, İlişkisel Veri Modeli, İlişkisel Veri Tabanı Tasarımı, İlişkisel Cebir, SQL Yapısal Sorgulama Dili, SQL Fonksiyonlarının Kullanımı, Verileri Gruplayarak Analiz Etmek, Çoklu Tablolar, Karmaşık Sorgular, DML (data manipulation language), Veri Tabanı Nesneleri, Kullanıcı Erişiminin Denetlenmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 303 - İNGİLİZCE I
Ders kapsamında; Introduction, General Information, Existances and Prepositions, Amounts, Simple Present Tense, Simple Present Tense Question Form, Usage of? Can? Have/Has Got, Future Tense, Verb To Be, Simple Past Tense?, Present Perfect Tense konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 401 - TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ I
Ders kapsamında; Türk Dilinin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Türkçede Sesler, Türkçenin Ses Bilgisi ile İlgili Kurallar, Türkçenin Hece Yapısı, Türkçenin Şekil Yapısı, Kelime Yapımı, Türkiye Türkçesinde Kelime Sınıfları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 205 - NESNEYE YÖNELİK YAZILIM GELİŞTİRME I
Ders kapsamında; Nesneye Yönelik Yazılım Geliştirme Ve Java Diline Giriş, Java Dilinin Temel Yapısı, Sınıf Ve Nesne Kavramları, Örnek Java Programı, Sınıf Kütüphaneleri Ve Paketler, Temel Veri Tipleri, Denetim İfadeleri, Döngüler, Diziler, Sınıflar Ve Nesneler, Katarlar, Komut Satırı Parametreleri, Özyineleme, Kalıtım, Çok Biçimlilik, Olay Yönetimi, Uygulamacıklar, Fare Olay Yönetimi, Tuş Takımı Olay Yönetimi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 301 - SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Ders kapsamında; Sistem, Sistem Geliştirme Evreleri, Hedefler Ve Planlar, Çözüm Önerileri, Olurluk Çalışması, Ana Plan, Gereksinimlerin Belirlenmesi, Çözümleme, Gereksinimlerin Yapısal Düzenlenmesinde Süreç Yaklaşımı, Gereksınımlerın Yapısal Düzenlenmesınde Kavramsal Veri Yaklaşım Modeli, Varlık-İlişki Modeli, En İyi Tasarım Çözümlerinin Belirlenmesi, Tasarım, Kurulum Ve İşletme, Örnek Uygulamalar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 412 - STRATEJİK YÖNETİM
Ders kapsamında; Stratejinin Tanımı Ve Benzer Kavramlarla İlişkisi, Genel Çevre Analizi, Yakın Çevre Analizi, İşletme Değerleme, Rakiplere Kıyasla Güçlü Ve Zayıf Yönlerin Analizi, İşletme Veya Stratejik İş Birimlerinin İzleyebilecekleri Stratejik Alternatif Türleri, İşletme Ve Stratejik İş Birimi Stratejileri Ve Seçim Analizler, Yatlrımlarını Çeşitlendirmiş Kuruluşlarda Ve Strateji Seçimi, Küreselleşme Ve Küresel Stratejiler, İşlevsel Düzey Stratejilerinin Veya Politikalarının Belirlenmesi, Stratejinin Değerlendirilmesi Ve Kontrolü konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 301 - GENEL TÜRK TARİHİ
Ders kapsamında; Genel Bilgiler, Türkistan’da Kurulmuş Olan İslam Öncesi Türk Devletleri, İtil Ural Bölgesinde Kurulmuş Olan Türk Devletleri, İslamiyetçin Kabulü Ve İlk Müslüman Türk Devletleri, Oğuzlar, Cengiz Han'ın Tarih Sahnesine Çıkışı, Timurlular Devleti, XVII-XIX. Yüzyılda Türkistan’da Kurulmuş Olan Hanlıklar, Osmanlı Devleti Tarihi (1299-1922), Türkiye Cumhuriyeti Devleti Tarihi (Devletin Kuruluşunu Hazırlayan Sebepler Ve Olaylar), Çağdaş Türk Cumhuriyetleri, Federe Ve Özerk (Muhtar) Cumhuriyetler, Çeşitli Ülkelerin Yurttaşı Olarak Yaşayan Türkler konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 304 - İNGİLİZCE II
Ders kapsamında; Adjectives, Used to, The Past Continuous Tense, Relative Clauses, Future and Conditionals, Passive Voice, Adverbs and Wish Clauses, Modals, Reported Speech, Causatives and Tenses, Gerunds and Infinitives, Noun Clauses and Adverbial Clauses konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 402 - TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ II
Ders kapsamında; Türk Dilinin Bugünkü Durumu ve Yayılma Alanları, Cümlenin Öğeleri, Cümlenin Çeşitleri, Cümle Çözümleme (Tahlilleri), Kompozisyon ile İlgili Genel Bilgiler, Kompozisyon Yazmada Kullanılacak Plan, Anlatım Türleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 206 - NESNEYE YÖNELİK YAZILIM GELİŞTİRME II
Ders kapsamında; Aykırılık Yönetimi, Denetlenen Ve Denetlenmeyen Aykırılıklar, İplikler, İplik Hayat Döngüsü, Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (GUI) Tasarımına Giriş, Çerçeveler, Yerleşim Yöneticileri, Barındırıcı Olarak Panel Kullanımı, GUI Bileşenleri, Uygulamacıklar, Üretken Tipler, Topluluklar, Topluluk Arayüzleri, Topluluk Soyut Sınıfları, Topluluk Gerçekleme Sınıfları, Collections Sınıfı Ve Topluluk Algoritmaları, Dosya İşlemleri, Java Ağ Programlama, Java 2 Enterprise Edition, Java Güvenliği konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 302 - YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI
Ders kapsamında; Yöneylem Araştırmasının Metodolojisi, Çözüm Teknikleri, Doğrusal Programlama, Doğrusal Programlama Modellemesi, Grafikle Çözüm Yöntemi, Doğrusal Programlama Problemlerinin Çözüm Yolları, Simpleks Yöntemi, Ulaştırma Ve Atama Problemleri, Ağ Modelleri, En Yüksek Akış Problemleri, En Kısa Yol Problemleri, En Küçük Yayılmalı Ağaç Problemleri, Proje Çizelgeleme Problemleri, Kuyruk Kavramı, Kuyruk Sisteminin İşleyiş Özellikleri, Stok Kontrol Modelleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 303 - İNTERNET BİLİŞİM SERVİSLERİ
Ders kapsamında; Web Tabanlı Uygulamalara Giriş, Web Uygulamaları, Web Servislerinin Ticari Kullanımı, Uygulanabilirlik Testi, Web Servislerinin Kullanım Senaryoları, XML, XML Bileşenleri, XML Schema, XSL, Xpath, Java İle XML Programlama, SAX, DOM, XML Uygulamaları Geliştirme, Web Servislerinin Tanımlanması: WSDL, WSDL Tanımında Kullanılan İsim Uzayları, Web Servislerine Erişim (SOAP), SOAP Öznitelikleri, Web Servislerinin Bulunması (UDDI), WSDL Dokümanlarının İle UDDI Kayıtlarına Bağlanması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBPÖ 201 - BİLGİSAYAR AĞLARI VE İNTERNET I
Ders kapsamında; Ağ Kavramı, Protokol Kavramları, OSI Ve Yerel Alan Ağları, Yerel Alan Ağlarında Katmanlar, ETHERNET, IEEE Standartları, Kablosuz Yerel Alan Ağları, Ağ Bağlantı Aygıtları, Anahtarlar, Göbekler, Yineleyiciler Ve Köprüler, Yönlendiriciler Ve Ağ Geçitkapıları, Modemler Ve Çoklayıcılar, Geniş Alan Ağları, Paket Anahtarlamalı Ağlar, Çok Protokollu Etiket Anahtarlama, MPLS Protokolları, Fonksiyonları Ve Aygıtları, ATM, SONET Çerçevesinin Biçim Olarak Yapısı konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBPÖ 203 - WEB PROGRAMLAMA I
Ders kapsamında; HTML’ E Giriş, XML, Javascript’ E Giriş, Program Akışı, Değişkenlerin Tanımlanması, Karar İşlemleri, Seçim İşlemi, Döngüler, Programlarda Hata Yakalama, İşlevler, Yeni Nesnelerin İşlevler Yardımıyla Yaratılması, Nesneler Ve Dizi İşlemleri, Javascript Nesneleri, Dizilerin Kullanılması-Array Nesnesi, Tarih İşlemleri, Matematik İşlemleri, Dizgi İşlemleri, Formlarla Çalışmak, Javascript’ Te Formların Kullanılması, Formların Denetlenmesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TİŞL 311 - FİNANSAL YÖNETİM
Ders kapsamında; Finansal Yönetimin Kapsamı, Finansal Piyasalar, Finansal Analiz, Kar Planlaması Ve Finansal Planlama, Paranın Zaman Değeri, Çağdaş Portföy Kuramı Ve Finansal Varlıkları Değerleme Modeli, Değerleme Ve İstenen Getiri Oranları, Sermaye Maliyeti, Yatırım Kararları, Firmaya Serbest Nakit Akışı Yaklaşımı İle Hisse Senedi Değelemesi, Firmanın Kararları, Orta Uzun Süreli Fon Kaynakları, Temettü Politikası Ve Firma Değeri, Net İşletme Sermayesine Yatırım Kararları, Kısa Süreli Finansal Borçlara İlişkin Finansman Kararları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 310 - KAZAKİSTAN TARİHİ
Ders kapsamında; Kazakistan’ın Coğrafi Durumu, İslam Öncesi Ve Sonrası Kazakistan, Türk-Moğol Hakimiyeti Döneminde Kazakistan, Kazakların Oluşumu Ve Tarih Sahnesinde Yer Almaları, XVI. Asırda Kazakistan Ve Kazaklar, XVII. Asırda Kazaklar Ve Kalmuk İstilası, Kazak Hanlığının Parçalanması, Kazaklarda İdari Ve Sosyal Yapı Hakkında, Kazaklarda Aydınlanma Ve Bağımsızlık Mücadelesi, Kazakistan’da Sovyet İdaresi, Bağımsızlık Yolunda Kazakistan, Kazakistan’ Da Ekonomik Reformlar, Kazakistan’da Kültürel Faaliyetler Ve Yeni Başkent konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 306 - BİREYLER ARASI İLETİŞİM
Ders kapsamında; İletişimin Temel Kavramları, Önemi Ve Süreçleri, Kişilerarası İletişimi Etkileyen Temel Faktörler, İletişim Kurmadaki Kendi Davranışsal Yapınızı Tanıma, İlişkilerdeki Farklı Davranışlar, İletişimi Engelleyen Faktörler, Çalışma Yaşamında İletişim, Çalışma Yaşamında İşe Uygun Eleman Seçimi Mülakatında İletişim, Çatışma Ve Negatif İnsanlarla Başaçıkma, İş Yaşamının Farklı Boyutlarındaki İletişim, Yaşamın Farklı Boyutlarında İletişim, İletişim Sürecindeki Çeşitli Duygu Ve Oluşumlar konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 403 - İŞLETMELERDE KARAR DESTEK SİSTEMLERİ
Ders kapsamında; Karar Alma Süreci, Karar Türleri, Karar Ortamları, Sistem, Yönetim Bilişim Sistemleri Ve Karar Destek Sistemleri, Karar Destek Sistemleri Mimarisi, Veri Yönetim Altsistemi, Model Yönetim Alt Sistemi, Kullanıcı Arayüzü Sistemi, KDS Geliştirme Evreleri, KDS Geliştirme Araçları, KDS Modelleri, Regresyon Modelleri, Doğrusal Programlama, Elektronik Tablolarla KDS, Böyle Olsa Çözümlemeleri, Çok Boyutlu Analizler, Veri Ambarı konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 404 - PROJE YÖNETİMİ
Ders kapsamında; Proje, Projenin Ana Elemanları, Proje Yönetimi, Proje Yöneticisinin Özellikleri, Proje Yönetiminde Organizasyon, Organizasyon Türleri, Proje Safhaları Ve Proje Hayat Döngüsü, Proje Yönetimi Bilgi Alanları, Proje Entegrasyon Yönetimi, Proje Kapsam Yönetimi, Proje Zaman Yönetimi, Proje Maliyet Yönetimi, Proje Kalite Yönetimi, Proje İnsan Kaynakları Yönetimi, Proje İletişim Yönetimi, Proje Risk Yönetimi, Proje Seçim Teknikleri, Proje Yönetim Araçları, Proje Örnekleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBPÖ 202 - BİLGİSAYAR AĞLARI VE İNTERNET II
Ders kapsamında; Internet, Tcp/Ip, Tcp/Ip Yardımcı Protokolleri, Www Ve Buna Bağlı Etkenler, Internette Tarama Motorları Ve İnternet Ortamında Önemli Projeler, Web Sayfalarının Hazırlanma Aşamaları, İntranet Ve Extranet, Elektronik Ticaret, Portal, Vpn, Aaa, Pap Ve Chap’ın Ortaya Çıkışı, Vpn’de Pptp, Vpn Protokolleri, Elektronik Ticarette Güvenlik, Şifreleme, Güvenli Elektronik İletim, İnternet 2, Gelecek Nesil İnternet Girişimleri Ve Teknoloji konu başlıklarına yer verilmektedir.
TBPÖ 204 - WEB PROGRAMLAMA II
Ders kapsamında; Web Kavramları Ve ASP.NET’ E Giriş, Web, Microsoft’ Un .NET Çatısı, Visual BASIC.NET’ E Giriş, Kalıtım, ASP.NET Sayfaları Oluşturma, IIS Kurulumu, ASP.NET Nesneleri, Bir ASP.NET Sayfasının Görünümü, ASP.NET Dosyaları, Web Formları, Web Formlarının Görünümü Ve Oluşturulması, Yönergeler, Web Kontrolleri, Geçerlilik Kontrolleri, Web Programlama Ve Veri Tabanları, SQL Yapısal Sorgulama Dili, ADO.NET İle Verilere Erişim, Dataset konu başlıklarına yer verilmektedir.
TOZD 308 - FELSEFE
Ders kapsamında; Felsefe Kavramı ve Felsefi Düşünce, Epistemoloji(Bilgi Kuramı), Bilgi Kuramı Açısından Yeni Çağ Akılcılığı, Varlık Felsefesi (Ontoloji), Değerler Felsefesi, Sanat Felsefesi, Siyaset ve Devlet Felsefesi, Din Felsefesi ve Metafizik, İnsan Felsefesi, Bilim Felsefesi, Doğa Felsefesi, Eğitim Felsefesi konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 307 - İŞLETMELERDE YAPAY ZEKA UYGULAMALARINA GİRİŞ
Ders kapsamında; Genel Giriş, Yapay Zeka Kavramı, Yapay Zeka Teknolojileri, Uzman Sistemler, Uzman Sistemin Yapısı, Uzman Sistem Uygulaması, Yapay Sinir Ağları Ve Öğrenme, Çok Katmanlı Algılayıcı, Yapay Sinir Ağı Uygulamasına Örnekler, Genetik Algoritmalar, Genetik Algoritmaların İşleyişi, Genetik Algoritma İle İş Planlama Uygulama, Bulanık Önermeler Mantığı, Bulanık Önermeler Mantığı Uygulaması, İşletmelerde Diğer Yapay Zekâ Uygulamaları konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 408 - UYGULAMA
Ders kapsamında; bir mühendislik sorununun ortaya konulması, tanımlama ve çözme becerisinin sağlanması, bir yazılım projesinin temel aşamalarının küçük ölçekli bir uygulama üzerinde gerçekleştirilmesi, mesleki ve etik sorumluluk bilincinin gelişmesine katkıda bulununulması, grup halinde proje geliştirme alışkanlığının kazandırılması, hazırlanan bir projenin yazılı ve sözlü sunum deneyiminin kazandırılması konu başlıklarına yer verilmektedir.
TYBS 414 - İŞLETME YÖNETİMİNDE BENZETME
Ders kapsamında; Sistem, Sistem Yapısı, Sistemin Çevresi, Sistem Hiyerarşisi, Sistem Yaklaşımı Ve Modeller, Sistem Bilgilerinin Belgelendirilmesi, Benzetime Giriş, İstatistiksel Kavramlar Ve Kesikli Olasılık Dağılımları, Sürekli Olasılık Dağılımları, Rassal Sayılar, Rassal Sayı Üretme Yöntemleri, Rassallık Testleri, Uyum Testleri, Rassal Sayıların Dönüştürülmesi, İşletme Problemlerinin Benzetim Çözümleri, Monte Carlo Benzetim Örnekleri, Benzetim Programlama Dilleri konu başlıklarına yer verilmektedir.
Dönem: 1 | |||
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Kredisi
|
Zorunlu/Seçmeli
|
TİŞL-101
|
İşletme Bilimine Giriş I
|
3
|
Zorunlu
|
TİŞL-103
|
Genel Muhasebe I
|
3
|
Zorunlu
|
TİŞL-107
|
İşletme Matematiği I
|
3
|
Zorunlu
|
TBİL-105
|
Bilgisayar Programlama I
|
3
|
Zorunlu
|
TYBS-101
|
Bilgisayar Kullanımına Giriş
|
3
|
Zorunlu
|
TOZD-101
|
Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi - I
|
2
|
Zorunlu
|
Dönem: 2 | |||
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Kredisi
|
Zorunlu/Seçmeli
|
TİŞL-102
|
İşletme Bilimine Giriş II
|
3
|
Zorunlu
|
TİŞL-104
|
Genel Muhasebe II
|
3
|
Zorunlu
|
TİŞL-108
|
İşletme Matematiği II
|
3
|
Zorunlu
|
TYBS-102
|
Bilişim Sist. ve Tekn. Giriş
|
3
|
Zorunlu
|
TBİL-106 |
Bilgisayar Programlama II |
3
|
Zorunlu
|
TOZD-102
|
Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi - II
|
2
|
Zorunlu
|
Dönem: 3 | |||
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Kredisi
|
Zorunlu/Seçmeli
|
TİŞL-203
|
Yönetim ve Organizasyon
|
3
|
Zorunlu
|
TBİL-209
|
Olasılık ve İstatistik
|
3
|
Zorunlu
|
TBİL-211
|
Yazılım Muhendisliğine Giriş
|
3
|
Zorunlu
|
TOZD-312
|
Kazak Dili
|
2
|
Zorunlu
|
TİŞL-109
|
Davranış Bilimleri
|
3
|
Zorunlu
|
TBİL-309
|
İnsan Bilgisayar Etkileşimi
|
3
|
Zorunlu
|
Dönem: 4 | |||
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Kredisi
|
Zorunlu/Seçmeli
|
TİŞL-206
|
Pazarlamaya Giriş
|
3
|
Zorunlu
|
TBİL-406
|
Bilişim Hukuku
|
3
|
Zorunlu
|
TYBS-202
|
Araştırma Yöntemleri
|
3
|
Zorunlu
|
TYBS-208
|
Bilgi Sistemleri Alım Yöntemleri
|
3
|
Zorunlu
|
TYBS-104
|
Problem Çöz ve Algoritmalar
|
3
|
Zorunlu
|
TOZD-201
|
Yesevilik Bilgisi
|
2
|
Zorunlu
|
Dönem: 5 | |||
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Kredisi
|
Zorunlu/Seçmeli
|
TBİL-403 |
Veritabanı Yönetim Sistemleri |
3
|
Zorunlu
|
TYBS-301
|
Sistem Analizi ve Tasarımı
|
3
|
Zorunlu
|
TYBS-412 |
Stratejik Yönetim |
3
|
Seçmeli
|
TYBS-205 |
Nesneye Yönelik Yazılım Geliştirme I |
3
|
Zorunlu
|
TOZD-401
|
Türk Dili ve Lehçeleri I
|
2
|
Zorunlu
|
TOZD-303 |
İngilizce I |
2
|
Zorunlu
|
Dönem: 6 | |||
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Kredisi
|
Zorunlu/Seçmeli
|
TYBS-206 |
Nesneye Yönelik Yazılım Geliştirme II |
3
|
Zorunlu
|
TYBS-302 |
Yöneylem Araştırması |
3
|
Seçmeli
|
TYBS-303 |
İnternet Bilişim Servisleri |
3
|
Zorunlu
|
TOZD-301 |
Genel Türk Tarihi |
3
|
Seçmeli
|
TOZD-402
|
Türk Dili ve Lehçeleri II
|
2
|
Zorunlu
|
TOZD-304 |
İngilizce II |
2
|
Zorunlu
|
Dönem: 7 | |||
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Kredisi
|
Zorunlu/Seçmeli
|
TYBS-404 |
Proje Yonetimi |
3
|
Seçmeli
|
TBPÖ-203 |
Web Programlama I |
3
|
Zorunlu
|
TİŞL-311 |
Finansal Yönetim |
3
|
Seçmeli
|
TYBS-306 |
Bireyler Arası Iletisim |
3
|
Seçmeli
|
TYBS-403 |
İşletmelerde Karar Destek Sistemleri |
3
|
Zorunlu
|
TBPÖ-201 |
Bilgisayar Ağları ve İnternet I |
3
|
Seçmeli
|
TOZD-310
|
Kazakistan Tarihi
|
2
|
Zorunlu
|
Dönem: 8 | |||
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Kredisi
|
Zorunlu/Seçmeli
|
TBPÖ-204 |
Web Programlama II |
3
|
Zorunlu
|
TOZD-308
|
Felsefe
|
2
|
Zorunlu
|
TYBS-408
|
Uygulama
|
3
|
Zorunlu
|
TYBS-414
|
İşletme Yonetiminde Benzetim
|
3
|
Seçmeli
|
TBPÖ-202 |
Bilgisayar Ağları ve İnternet II |
3
|
Seçmeli
|
TYBS-307
|
İşletmelerde Yapay Zeka Uygulamaları
|
3
|
Seçmeli
|
Başvuru Koşulları
Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans programına başvuru yapabilmek için ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeniz ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) EA (eşit ağırlıklı) puan türüne göre yerleştirilmiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunları Dikey Geçiş Sınavı (DGS) EA puan türü ile yerleştildikleri takdirde de kayıt olabilmektedirler. Her iki sınav için de güncel yılın sınavına girmek ve yerleştirilmiş olmak gerekmektedir. Geçmiş yılların sınav puanlarına göre başvuru alınmamaktadır.
NOT: Yatay geçiş ile kayıt yapılmamaktadır.
Diploma Koşulları
Programı tamamlayabilmek için tüm zorunlu dersleri başararak 136 kredi toplamına ulaşan öğrencilerimiz mezuniyete hak kazanırlar.
Programı başarıyla tamamlayanlara Ahmet Yesevi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans Diploması verilir.
Not:
1) Daha önce ön lisans/lisans programlarından mezun olan ve muafiyet talebinde bulunan adaylar transkript belgelerinin aslını ekleyeceklerdir (Fotokopi ile işlem yapılmaz).
2) DGS ile kayıt yaptıran adaylar için:
a) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı transkript belgesi
b) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı ders içerikleri
3) Ön Lisans ve Lisans programlarını kazanan adayların ihtiyaç duyulması halinde kayıt için gerekli evrakları duyurular bölümünden her sene YÖK yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanmaktadır.
Sınavlar
Öğrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü sınavlar; ara sınav, telafi sınavı, yarıyıl içi çalışmaları (ödev, proje..vb), final sınavı, bütünleme sınavı, ek sınav ve tek ders sınavıdır.
Ara sınav ve telafi sınavları çevrimiçi yapılır. Final sınavlarımız Üniversitemizin belirlediği sınav merkezlerinde, bütünleme sınavlarımız sadece Ankara ve Kazakistan’daki sınav merkezlerinde, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yüz yüze yapılmaktadır. Sınavlarda uyulacak kurallar, TÜRTEP Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.
Tüzük, Yönetmelik, Yönerge Sayfası İçin TıklayınızBaşvuru Adımları
Üniversitemiz Uzaktan Eğitim Lisans Programlarına ÖSYM tarafından DGS ve YKS sonuçlarından uygun olanına göre Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
1) Başvuru Kayıt Sistemi. Başvuru Kayıt Sistemi
* Başvuru Kayıt Sistemine e-devlet ile giriş yapılmaktadır.
* Lütfen kayıt sırasında izleyeceğiniz adımları dikkatlice okuyunuz: İzlenecek Adımlar
2) Başvurunuz ilgili Eğitim Destek Uzmanı (Bkz. İletişim) tarafından kontrol edilip kabul onayı verildikten sonra, ödemenizi gerçekleştirdiğinizde kaydınız tamamlamış olacaktır. (Bkz. Ücretler)
Not:
1) Daha önce ön lisans/lisans programlarından mezun olan ve muafiyet talebinde bulunan adaylar transkript belgelerinin aslını ekleyeceklerdir (Fotokopi ile işlem yapılmaz).
2) DGS ile kayıt yaptıran adaylar için:
a) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı transkript belgesi
b) Ön lisans programına ait ıslak imzalı onaylı ders içerikleri
3) Ön Lisans ve Lisans programlarını kazanan adayların ihtiyaç duyulması halinde kayıt için gerekli evrakları duyurular bölümünden her sene YÖK yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanmaktadır.