Avrasya Araştırma Enstitüsünde “Türk Dünyasının En Yeni Mücevheri – Barışın ve Diplomasinin Başkenti Astana” konulu panel düzenlendi

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü ve Ş.Ş. Valihanov Tarih ve Etnoloji Enstitüsü işbirliğiyle 21 Aralık 2018 tarihinde Almatı’da “Türk Dünyasının En Yeni Mücevheri – Barışın ve Diplomasinin Başkenti Astana” konulu panel gerçekleştirildi. Panele Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer, Ş.Ş. Valihanov Tarih ve Etnoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ziyabek Kabuldinov, Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Tarih, Arkeoloji ve Etnoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zere Maydanali veilgili kurumların araştırma görevlileri katıldı.

Panelin açış konuşmasını Kazakistan bağımsızlığının 27. yıl dönemini kutlayarak başlayan Doç. Dr. Vakur Sümer, Kazakistan’ın bağımsızlığının değerine ve başkent Astana’nın tarihi önemine değindi. Türk dünyasının aksakalı ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’in tarihi kararıyla başkent yapılan Astana’nın 20 yıllık gelişme döneminde başta Dünya Dinleri Liderler Kongresi, Astana Süreci ve EXPO 2017 gibi birçok önemli uluslararası etkinliklere ev sahipliği yaptığını dile getiren Sümer, Astana’nın artık bağımsızlık, gelişmişlik ve dünya barışının simgesi olduğunu vurguladı. 

Türkiye Cumhuriyeti Almatı başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, Sayın Nursultan Nazarbayev’in dirayetli ve vizyon sahibi önderliğinde bağımsız Kazakistan’ın 1991’den bu yana Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü ve diğer uluslararası kuruluşların önde gelen bir üyesi olarak bölgesel ve uluslararası ortamda barış ve istikrarın sağlanmasında önemli katkılar sağladığını ifade etti. 

Panelin açış konuşmasından sonra, Ş.Ş. Valihanov Tarih ve Etnoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ziyabek Kabuldinov’un İngilizce yayınladığı “History of Astana” kitabının tanıtımı gerçekleşti. “History of Astana” kitabının Astana tarihinin dünyaya tanıtılması açısından önemli bir bilimsel eser olduğunu vurgulayan Sümer, yeni kitabından dolayı  Kabuldinov’u tebrik etti.

Panelin ilk konuşmacısı olarak söz alan Kabuldinov“Bağımsızlık ve Etnik Kazaklar’ın Tarihi Vatanına Dönüşü” başlıklı konuşmasını sundu. Sunumunda Kabuldinov, bağımsızlık sonrası Sayın Nursultan Nazarbayev’in kararnamesiyle başlayan Kazakistan’ın yurtdışı Kazakları’nın Kazakistan’a yeniden yerleştirilmesine yönelik politikasının geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında detaylı bilgiler sundu. Kendisinin de yurtdışındantarihi vatanı Kazakistan’a dönen etnik Kazaklar’dan biri olduğunu belirten Kabuldinov, bağımsızlıktan bu yana Kazakistan’a yurtdışından milyondan fazla etnik Kazağın göç ettiğini ve onların ülkedeki milli kimlik, demografi, dil, kültürel ve sosyal gelişmelere olumlu katkı sağladığını dile getirdi.

Panelin devamında ise, Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Tarih, Arkeoloji ve Etnoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zere Maydanali “Kazak Devletinin Evrimi: Oluşumu ve Gelişimi”, Ş.Ş. Valihanov Tarih ve Etnoloji Enstitüsüuzmanlarından Doç. Dr. Zirabübi Tölenova “Bağımsızlık ve Ulu Bozkır Tarihinin Yedi Özelliği”, ve Doç. Dr. Fakiya Şamşidenova “Nursultan Nazarbayev’in Eserlerinde Ortaçağ’daki Kazakistan Tarihi” başlıklı sunumlar yaptı. 

Panel sonrasında katılımcılar Kazakistan’ın bağımsızlığı, Astana tarihi ve Türkiye-Kazakistan ilişkileri hakkında görüş alışverişinde bulundular. Ek olarak, Ş.Ş. Valihanov Tarih ve Etnoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ziyabek Kabuldinov, Avrasya Araştırma Enstitüsü Kütüphanesine büyük Kazak aydınlarından biri Alihan Bökeyhanov’un yeniden basılan 15 ciltlik eserlerini hediye etti.

 


Haber Resimleri