Ahmet Yesevi Üniversitesinde "Dîvânu Lugâti't-Türk ve Bulunuş Hikayesi’’ Telekonferansı

 

Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Ersoy Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü 2019-2020 öğretim yılı telekonferansları kapsamında 16 Ekim Çarşamba günü enstitü araştırma salonunda “"Dîvânu Lugâti't-Türk ve Bulunuş Hikayesi” konulu konferans verdi. 

Türk Dil Kurumu Başkanlığı makamından canlı bağlanan Ersoy, konferansında Dîvânu Lugâti't-Türk’ün kaleme alınışını, içerik özelliklerini, bulunuşu ve Türk dünyası açısından önemini anlattı.  

Dîvânu Lugâti't-Türk hakkında bilgiler veren Ersoy, Türk Dillerinin divanı anlamına geldiğini, eserde Türk lehçe ve ağızlarından 8000’e yakın sözcük yer aldığını söyledi. 

Dîvânu Lugâti't-Türk’ün 1912 yılında Ali Emiri tarafından bulunarak Türk edebiyatına kazandırıldığını anlatan Ersoy, İlk olarak 17. yüzyılda Vani Mehmet Efendi’nin evinde görülen eserin daha sonra torunlarından Ahmet Nazif Paşa tarafından saklandığını, 1912 yılında ise Ali Emiri tarafından sahaflar çarşısından satın alınarak Türk edebiyatına kazandırıldığını söyledi. Bu alanda kendi çalışmalarından da bahseden Ersoy, “Bir Kitaba Tutuldum” romanında Dîvânu Lugâti't-Türk’ün bulunuş hikayesini geniş bir şekilde anlattığını dile getirdi.

Ersoy konuşmasında, Türk edebiyatı için çok önemli bir yere sahip olan bu eserin bir sözlük olarak düşünülmemesini, Türk dili ve tarihini anlatan bir eser olarak baştan sona okunması gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmasının son bölümünde katılımcıların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Feyzi Ersoy, konferansı düzenleyen Türkoloji Araştırmaları Enstitüsüne teşekkürlerini iletti.


Haber Resimleri