Ordu, Dönüşüm ve Silahsızlanma Araştırmalar Merkezi Asya-Pasifik Bölüm Başkanı Yurii Poita Avrasya Araştırma Enstitüsünde Konferans Verdi

 

Avrasya Araştırma Enstitüsünde 16 Ekim 2019 tarihinde Kiev merkezli ‘‘Ordu, Dönüşüm ve Silahsızlanma Araştırmalar Merkezi’’ Asya-Pasifik Bölüm Başkanı Yurii Poita “Prospects and Risks of the Implementation of "One Belt, One Way" Initiative from the Ukrainian Perspective” ("Tek Kuşak, Tek Yol" Girişimine Yönelik Beklentiler ve Riskler: Ukrayna'dan bir bakış ) konulu seminer verdi. 

Seminerine kendisinden ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan Ordu, Dönüşüm ve Silahsızlanma Araştırmalar Merkezi'nden (CACDS) bahsederek konuşmasına başlayan Yurii Poita, CACDS’nin ordu, dönüşüm ve silahsızlanma alanlarındaki stratejik araştırmaların yanı sıra, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, bilgi güvenliği alanındaki araştırmalarla da ilgilenmekte olduğunu belirtti. Ayrıca, CACDS’nin son yıllarda özellikle Ukrayna ile Rusya ilişkilerinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle önem kazanmış olan hibrit tehditler konusuna odaklandığını ifade etti.

Seminerinde ana hatlarıyla “Tek Kuşak, Tek Yol” girişimi çerçevesindeki Ukrayna-Çin ilişkilerini değerlendiren Poita, iki ülke ilişkilerinin, stratejik ortaklık çerçevesinde önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi. Çin’in 2013’te başlattığı “Tek Kuşak, Tek Yol” girişiminin Ukrayna için faydalı olduğunu belirten Poita, diğer Sovyet sonrası ülkeleri gibi, Ukrayna’nın da düşük ekonomik göstergelere bağlı olarak Çin’i önemli bir yatırım kaynağı ve büyük ölçekli ekonomik projeleri uygulama fırsatı olarak gördüğünü açıkladı. 

Ukrayna’nın Sovyet sonrası bölgedeki en büyük pazarlardan biri olduğunu ve aynı zamanda önemli transit konumunda (Avrupa’ya açılan bir “pencere” niteliğinde) bulunduğunu söyleyen Poita, ülkesinin Çin’in “Tek Kuşak, Tek Yol” girişiminde önemli bir bağlantı oluşturabileceğini de ifade etti. Ancak Poita, “Tek Kuşak, Tek Yol” girişimi kapsamındaki işbirliğiyle Ukrayna’nın ekonomik hedeflerine ulaşamayacağını vurgulayıp, bunun temel nedenlerinden biri olarak, ucuz hammaddelere erişim kazanmakla ilgilenen Çin’in Ukrayna’nın geliştirmek istediği sektörlere yatırım yapmak konusunda isteksiz olmasını belirtti. 

Seminerin devamında “Tek Kuşak, Tek Yol” girişiminin Ukrayna’ya getirdiği avantajlardan birinin yeni pazarlara erişim sağlama imkânı olduğunu belirten Poita, bu avantajın Ukrayna ile Rusya ilişkilerinin bozulmasından ve Doğu Ukrayna'daki olaylardan sonra azaldığını ve Ukrayna’nın ulaşım yollarının aşırı derecede sınırlandığını açıkladı. Poita, ayrıca, Ukrayna’nın Avrupa’ya uyum yönündeki çalışmaları ve Avrupa çevre standartlarını uygulamasının, potansiyel Çinli yatırımcıları çekimser davranmaya ittiğini de ifade etti. Ancak bunun Ukrayna ve Çin’in “Tek Kuşak, Tek Yol” girişimi çerçevesinde ilişkilerini geliştirmesini engellemeyeceğini söyleyen Poita, iki ülkenin savunma sanayii ve mineral ticareti alanında ilişkilerinin devamının buna örnek teşkil ettiğini vurguladı 

Seminerin sonunda Yuri Poita katılımcıların sorularını yanıtladı. Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer de , Poita’ya bir teşekkür belgesi takdim etti.


Haber Resimleri