‘‘TÜRK EDEBİYATI İSİMLER SÖZLÜĞÜ’’ EBA’DA

 

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü ile Ahmet Yesevi Üniversitesi (AYÜ) arasında ‘‘Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü’’ adlı eserin Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) yayınlanmasına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

Genel müdürlük binasında gerçekleştirilen imza törenine, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, AYÜ Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız , AYÜ  uzmanları Halil Ulusoy, Derya Ölmez, Hidayet Tütüncü, Şevket Çalışkan, Bülent Kaya katıldı.İşbirliği protokolünü YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş ve AYÜ Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız imzaladı.

Protokole ilişkin AYÜ Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, “Ülkemizde bu kapsamda bir Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü mevcut değildi. Biz de Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak Türk dünyasının, Türkiye ve Kazakistan’ın ortak üniversitesi olarak bu ihtiyacı tespit ettik. 13. Yüzyıl - 19. Yüzyıl arasını hazırlanmasını hedefledik. Prof. Dr. Mustafa İsen Hocamız ülkemizde bu alanın duayenlerinden biridir. Onun editörlüğünde ve 600 civarında hocamızla birlikte bu çalışmayı başlattık. Bu çalışmayı geçen yıl itibariyle 19. yüzyıla kadar bitirdik. Bugün itibariyle Ahmet Yesevi Üniversitesi web sayfasında hizmete sunuldu. Milli Eğitim Bakanlığımız’ın EBA Projesi kapsamında 8,5 milyon erişimi var. Bu çok büyük bir rakam bizim için. Bugünkü imzaladığımız protokolle birlikte MEB’in destekleriyle projemiz daha geniş kitlelere ulaşmış olacak. Bu vesile ile Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Mustafa İsen hocamız ve diğer editörlerimize ile yazarlarımıza ve bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederiz. ” ifadelerini kullandı.

YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş, EBA portalın Fatih Projesi’nin içerik bileşeni olarak dünyada örgün eğitim düzeyindeki en büyük eğitim bilişim portalı haline geldiğini ifade ederek, “EBA portalda öğretmenlerimizin ürettiği içerikler, üniversitelerden, TÜBİTAK’tan aldığımız içerikler ve bazı kamu kuruluşlarından temin ettiğimi içerikler, özel sektörden aldığımız içerikler bir ekosistem oluşturmuştu. Biz şimdi EBA portaldaki içerik ekosisteminin boyunu biraz daha yukarı doğru uzatmaya çalışıyoruz. Özel olarak ilgi alanları bakımından farklılaşan öğrencilerimizin de faydalanabilecekleri daha spesifik içeriklere ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda Sayın Bakanımız Nabi Avcı Bey’in özel bir hassasiyeti var. Özellikle bilimsel içeriklerin, kültür, sanat içeriklerinin EBA portala dahil edilmesi noktasında. Onun riyasetinde başlattığımız bir çalışma” diye konuştu.

Dinçer Ateş, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla üniversite ile irtibat kurduklarını belirtti. Sözlükte, Türk edebiyatındaki, 8 bin 500 yazar ve şair hakkında bilgi bulunduğunu söyleyen Ateş, "1920'ye kadar kısmı çalışılmış günümüze kadar kısmını da üniversite ve MEB olarak ayrıca bir çalışmaya dönüştüreceğiz. 8,5 milyona yakın kullanıcısı olan dünyanın en büyük örgün eğitim portalı EBA üzerinden öğretmen ve öğrencilerimize bu temel başucu kaynağını kazandırmış olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.


Haber Resimleri