Divan-ı Hikmet Sohbetleri-5 yapıldı

Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi yılı anısına Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) konferans salonunda "Divan-ı Hikmet Sohbetleri-5" etkinliği düzenlendi. 5. Divan-ı Hikmet Sohbetlerinin konuşmacısı Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara oldu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve çok sayıda davetlinin katıldığı etkinliğe, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Emrullah İşler ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da mesaj gönderdi.

Programın açış konuşmasını yapan Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız "Bugün çok kıymetli abimiz, değerli hocamız Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara hocamızla birlikteyiz. Sempozyumlarımız ve Bilgi Şölenlerimiz devam ediyor. Bir taraftan Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak bir Hoca Ahmed Yesevi Külliyatı oluşturmayı istiyoruz. Allah nasip etti, ilk olarak Yesevi hazretlerinin manzum eseri Divan-ı Hikmet’i Çağatay Türkçesi orijinali ile birlikte bastık. Bir de mensur eseri olan Fakrname’yi de aynı şekilde bastık. Pir-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevi isimli kitabımız dün yayınlandı. Arzu ettik ki Yesevi hazretlerinin mesajı çocuklarımıza da ulaşsın, çocuklarımız için de 16 sayfalık hikaye kitabı yazdık. İki perdelik Ahmed Yesevi oyunu var, bunu da yayınladık. Kültür Bakanlığı da bu eseri Devlet Tiyatrolarında sahneleyecek. Bu yıl 25 başlıkta 250 tane faaliyetimiz olacak. Sadece bu yıl değil daha sonraki yıllarda da Türkiye’de layık olduğu şekilde tanıtmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, etkinlikte yaptığı konuşmada, insanın kalp eğitimini tamamlamak için Hoca Ahmet Yesevi gibi salihlere başvurması gerektiğini, bu nedenle tarih boyunca her dinde mezhepler ve tarikatlar bulunduğunu ve İslam dininde de bunun görüldüğünü kaydetti.

Kara, "Ben, İslam dinini yüz şeritli bir otoyola benzetiyorum. Bu yüz şeridin iki tarafı haramlar ve farzlar ile çizilmiş. Tasavvuf da bu yüz şeritten biri. Tasavvufun kendisi de yüz şeritli bir yol." diye konuştu.

Mezhepler ve tarikatlardaki bu çeşitliliğin, insana Allah tarafından verilen yorumlama kabiliyetinden kaynaklandığına işaret eden Kara, "Mezhep, düşünce hürriyetinin, fikir hürriyetinin ta kendisidir. Günümüzdeki mezhep temelli sorunlar çağdaş insanın kötü meyillerinin bir neticesidir." ifadelerini kullandı.

Dinin temelinin iman, imanın temelinin de insan olduğunu dile getiren Kara, insanı muhatap alan Kuran-ı Kerim'in de insana kalp merkezli yaklaştığını aktararak, "Kitab-ı Mukaddesimize göre din eğitimi kalp eğitimidir, ahlak eğitimidir. Din eğitimi kalplerin katılaşmasını, taşlaşmasını önleme eğitimidir." dedi.

Kara, bu eğitimin "kalb-i selime" ulaşmayı hedef aldığını bunun da ancak Hoca Ahmed Yesevi gibi gönül dostlarının kalp eğitim merkezli tasavvuf anlayışıyla mümkün olduğunu söyleyerek, "Kalb-i selime ulaşmak ruhu eğitmekle, ahlaki eğitim görmekle olur. Zira peygamberimiz, güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir." diye konuştu.

Din eğitiminin kalplerdeki kin besleme ve gösteriş gibi hastalıkları yok etmeyi hedef aldığını belirten Kara, "21. yüzyılda insanlar, maddecilik ve bencillik hastalıklarına yakalandı. Bu hastalıklardan kurtulmanın yolu Hoca Ahmed Yesevi, Hacı Bektaşı Veli ve Yunus Emre gibi gönül dostlarının yöntemlerini takip etmekle olur." ifadesini kullandı.

Etkinliğin ardından Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara’ya plaket takdim etti.


Haber Resimleri