“Hazar Denizi Devletlerinin Entegrasyon Girişimleri: Sorunlar ve Beklentiler” semineri verildi

Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Lidiya Parkhomchik “Hazar Denizi Devletlerinin Entegrasyon Girişimleri: Sorunlar ve Beklentiler” konulu seminer verdi.

“Hazar Denizi devletlerinin entegrasyon girişimleri: sorunlar ve beklentiler” adlı seminerinde Lidiya Parkhomchik ana hatlarıyla Hazar Denizi’nin statü sorunu, Hazar’ın güvenliği ile bölgede bulunan beş ülke arasındaki siyasi diyaloglar ve geliştirilmesindeki problemlerle ilgili konular hakkında detaylı bilgiler verdi. Hazar Denizi ülkelerinin entegrasyon girişimlerinin çok zayıf bir şekilde gelişmekte olduğunu belirten Lidiya Parkhomchik, Hazar bölgesinin hem bölgesel hem bölge dışı devletler için enerji sektöründe büyük rol oynadığının altını çizdi. Hazar bölgesindeki petrol ve doğalgaz kaynakları Dünyanın hidrokarbon rezervinin büyük bir payını oluşturduğunu vurgulayarak, birçok aktörün bu bölgeye ilgisinin artmakta olduğunu dile getirdi.

Bölge ülkelerinin entegrasyon girişimlerin 2000’lerde başladığını belirten Lidiya Parkhomchik, o dönemde Hazar Denizi ülkelerinin arasındaki diyalogların başarısız bir şekilde yürüdüğünü ve mevcut durumda gelişmenin ilk aşamasında olunduğunu ifade etti ve ayrıca Hazar Denizi devletleri arasındaki ikili ticaret ilişkileri hakkında detaylı bilgiler sundu. Bölgedeki en yüksek ticaret hacminin Kazakistan-Rusya arasında olduğunu, buna karşılık en düşük ticaret hacminin ise Azerbaycan ve Türkmenistan arasında gerçekleştiğini dile getirdi. Sunumunun devamında Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru ile Ulaşım ve Lojistik Merkezi hakkında detaylı bilgiler sunarak, İran ile Azerbaycan arasındaki Rest-Astara demiryolu yapım çalışmalarıyla birlikte, Gazvin-Reşt demiryolunun 2017 yılında kullanıma gireceğini belirtti. Ulaşım ve Lojistik Merkezi entegrasyon girişiminin 2014 yılında gerçekleşen Astrahan Zirvesinde Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un teklifi olduğunu söyleyen Lidiya Parkhomchik, Hazar Denizi'nde taşımacılık alanında İşbirliği Anlaşmasının imzalanması gibi detaylı bilgilerle paylaştı.

Parkhomchik ayrıca, Hazar’ın güvenliği hakkında da bilgiler sunarak, bölge devletlerini kapsayan Hazar Gücü (CASFOR) adlı uluslararası askeri deniz grubu projesinden söz etti.

Seminerin sonunda katılımcılar, Hazar Denizi devletlerinin entegrasyon girişimlerine ilişkin değerlendirmeler yaparak görüş alışverişinde bulundular.


Haber Resimleri