Prof. Dr. Harun Ülger Ahmet Yesevi Üniversitesinde

 

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı koordinasyonunda, iki haftalığına ders, seminer vermek ve ilmi çalışmalarda bulunmak için Ahmet Yesevi Üniversitesi Tıp Fakültesine gelen, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Ülger gerçekleştirmiş oldukları akademik çalışmaların ardından yurda dönüş yaptı.

Bilgi, birikim ve tecrübelerini Ahmet Yesevi Üniversitesi Tıp Fakültesi hoca ve öğrencileriyle paylaşan Prof. Dr. Harun Ülger; anatomi biliminin temel konularında ve özellikle kafa ve beden kemiklerinin yapısı, kolun (omuzdan dirseğe kadar) uzun, kısa dalları (damarları) ince bağırsak anatomisi ve topoğrafı gibi konularda lisans ve yüksek lisans dersleri ile seminerler verdi.

İki haftalık çalışmalarını tamamlayan Prof. Dr. Harun Ülger’e çalışmalarından dolayı Tıp Fakültesi bölüm başkanı B. S. Begaliyev tarafından da Kazakistan’ın milli giyimi olan ‘Çapan’ takdim etti.

Prof. Dr. Harun Ülger, Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verdiği ‘‘Etki Faktörü Yüksek (High Impact) Dergilerde Yayın Yapma’’ konulu seminerinde ise kısaca şunları söyledi: ‘‘Bilimsel yayın, bilimsel yazım kuralları esas alınarak, özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış bir rapordur. Bilimsel yayınlar, süreli bilim dergilerinde yapılır. Bilimsel bir makalede, bir araştırma sonucu anlatılıyorsa, ona araştırma makalesi veya özgün makale denir.

Yüksek impak faktörlü dergilerde yayın yapma araştırmacıya dikkati çekme, daha fazla okunma ihtimali, daha fazla prestij, sonraki çalışmalar için iyi bir referans ve daha fazla maddi destek sağlamada imkanı verebilir.

İmpact faktörü yüksek dergilerde makale yayımlamak bütün araştırmacıların isteğidir. Ancak bunun için doğru proje (doğru konu), doğru bilgi, doğru yazım, doğru zamanlama ve doğru dergiyi bulmak önemlidir. Konu spesifik olmalı, yeni bilgi ve perspektif içermelidir.  Makale özet, genel bilgi, yöntem, sonuç ve tartışma bölümlerini ihtiva etmelidir. Özet 250 kelimeyi geçmemeli, genel bilgi kısa ancak konu ile ilgili gerekli literatür bilgisini içermelidir. Yöntem tam olarak verilmeli ve bir başka araştırıcını tekrarlayabilmesine müsaade etmelidir. Bulgular resim ve tablolarla kolayca anlaşılabilecek şekilde ifade edilmeli, tekrarlardan kaçınılmalıdır. Sonuç ve tartışmada literatürdeki diğer çalışmalar ele alınmalı, sonuçların son bilgilere neler kattığı vurgulanmalıdır. Makale ingilizce yazılıyor ise mutlaka konuya yakın dili iyi olan birinin değerlendirmesinden geçmeli ve revizyon yapmaktan çekinilmemelidir.’’

 

 


Haber Resimleri