Ahmet Yesevi Üniversitesinde doğumunun 100. Yılında Halife Altay konferansı

 

Kuran-ı Kerim’i ilk Kazakçaya çeviren Kazak Bilim Akademisi kurucularından, ilahiyatçı, tarihçi, yazar Halife Altay doğumunun 100.  Yılı münasebetiyle Türkistan Valiliği ve Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından “Halife Altay İslam’ın Örnek Alimi” konulu konferans düzenlendi.

23 Mayıs Salı günü Türkistan Yerleşkesi Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa; Türkistan Vali Yardımcısı Gani Rısbekov, Halife Altay’ın evladı Abdurahim Altay, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Bakıtcan Muhamedjanov Türkistan Milli Eğitim Müdürü Bekarıs Şoybekov, Türkistan şehri din görevlileri ile çok sayıda akademisyen öğrenci ve vatandaş katıldı.

Büyük ilgi gören konferansın açılış konuşmalarını Türkistan Vali Yardımcısı Gani Rısbekov, Türkistan Milli Eğitim Müdürü Bekarıs Şoybekov ve Halife Altay’ın evladı Abdurahim Altay yaptılar. Konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Açılış konuşmalarından sonra konuşan Kazakistan Diyanet İşleri Başkanlığı vaizi Arman Kuanışbaev, Halife Altay hakkında bilgiler vererek Kuran- Kerimin Kazakçaya çevrisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Arman Kuanışbaev Konuşmasının devamında “Halife Altay 1917 yılında Doğu Türkistanın Singgil Kazasında dünyaya geldi. 1933 yıllarında Moğol saldırılarına dayanamayarak Pakistan’a göç etti. Bir müddet kaldığı Pakistan’da toplum savaşı başlaması nedeniyle buradan da göç etmek zorunda kaldı. Pakistan Türk büyükelçiliğinden yardım istedi ve dönemin Cumhurbaşkanı yardımıyla Türkiye’ye gitti. Türk vatandaşlığı alan ve İstanbul’da yaşayan Halife Altay Kazakistan’ın bağımsızlığından sonra 1992 yılında Kazakistan’a göç etti. Kazakistan bilim akademisi kurucularından olan ilahiyatçı, tarihçi, yazar Halife Altay 2003 yılında vefat etti” dedi.

Kuanışbaev Kuran çevirisini ise çok başarılı bir şekilde yaptığını dile getirdi. Kelimeleri birebir değil konu bütünlüğünde ve anlamlı bir şekilde aktarıldığını söyledi. Kazakların Kuran-ı anlama ve hayatına tatbik etmesi açıdan çok önemli bir eser olduğunu vurguladı. Kuanışbaev, konuşmasının sonunda doğumunun yüzüncü yılında Halife Altay’ı rahmet ve minnetle andığını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Bakıtcan Muhamedjanov konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti.


Haber Resimleri